Knie binnenband letsel › Treant Zorggroep

Knie binnenband letsel

De binnenband van de knie bestaat uit meerdere structuren en wordt de mediaal collateraal band (MCL) genoemd. De MCL loopt aan de binnenzijde van de knie van het bovenbeen naar onderbeen en overbrugt hierbij het kniegewricht. De MCL voorkomt dat de knie in X-stand komt te staan en beschermt tegen te grote draaiingen in de knie.

Bij een ongeval tijdens bijvoorbeeld voetballen, als een tegenstander bij inkomen uw knie aan de buitenkant raakt, kan de knie een extreme x-stand krijgen waarbij er acuut pijn aan de binnenzijde ontstaat, soms met een bloeduitstorting. De MCL kan hierbij opgerekt worden of volledig doorscheuren. Regelmatig komt hierbij begeleidend letsel voor zoals een meniscuslaesie of een voorste en/of achterste kruisbandscheur.

Men kan letsel aan de MCL in verschillende categorieën indelen:

  • graad 1: oprekking van de MCL, geen instabiliteit.
  • graad 2: deels inscheuring van de MCL, matige instabiliteit.
  • graad 3: Volledige inscheuring van de MCL, volledige instabiliteit van de knie.

We stellen de diagnose van MCL-letsel op basis van anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij twijfel of bij een graad 2, en zeker bij een graad 3 wordt een aanvullende MRI verricht om eventueel begeleidend letsel aan te tonen.

Graad 1 kan met rust vanzelf overgaan. Uiteraard dient u werkzaamheden en sportactiviteiten de eerste weken aan te passen.

Graad 2 en 3 moeten behandeld worden om te kunnen genezen. Indien de diagnose  binnen twee weken gesteld en behandeld wordt met een scharnierbrace (zes weken dag en nacht dragen), kan het zonder restklachten herstellen. Wanneer de diagnose na meer dan vier weken wordt gesteld, is de kans op herstel niet zo groot meer.

Bij blijvende instabiliteit kan de MCL gereconstrueerd worden. Met een hamstringpees herstellen wij de band en plaatsen we er ook een kunstbandje bij (“internal bracing”) zodat de nabehandeling vlotter zal verlopen zonder brace. Dit kan omdat dit kunstbandje de functie overneemt van de reguliere scharnierbrace.

Het revalidatietraject bestaat uit drie maanden dragen van een licht variserende kniebrace, waarbij u de eerste zes weken de brace dag en nacht draagt. De beginperiode staat vooral in het teken van het herwinnen van de bewegingsuitslagen van de knie en daarna stabiliserende oefeningen. Verdere details krijgt u via uw behandelend specialist en fysiotherapeut.