Hielspoor › Treant Zorggroep

Hielspoor

Er is sprake van hielspoor wanneer u pijnklachten heeft onder de hak, bij de aanhechting van een breed peesblad (fascie plantaris). Bij overbelasting van dit peesblad kan er irritatie ontstaan ter hoogte van de aanhechting aan de hak (calcaneus). Op een röntgenfoto is op een gegeven moment verkalking van deze aanhechting te zien. De irritatie/ontsteking is het probleem en niet zozeer deze verkalking.

De eerste symptomen zijn vooral in de ochtend aanwezig en na lang zitten. Zodra u weer in beweging komt, gaat het meestal wel weer. Na een langere periode blijven de klachten steeds meer bestaan. De belangrijkste reden voor ontstaan van deze klachten is het naar binnen zakken van de enkel en/of voet, overmatig sporten, overgewicht, etc.

Er zijn verschillende opties voor behandeling, zoals:

  • aanmeten van steunzolen;
  • hielspooroefeningen, waarbij zowel de achillespees/kuit en de fascie plantaris wordt aangepakt;
  • shockwave therapie;
  • nachtspalk.

Soms verricht de orthopeed, naast anamnese en lichamelijk onderzoek, nog aanvullend onderzoek. Operatief ingrijpen gebeurt zelden. Dit is de voornaamste reden waarom u met deze klacht relatief weinig op het spreekuur van een orthopedisch chirurg terechtkomt. Belangrijkste reden om een specialist te bezoeken is om bij twijfel, de diagnose toch definitief rond te krijgen of uit te sluiten en daar weer, zo nodig, een behandelplan te starten.