Etalagebenen › Treant Zorggroep

Etalagebenen

Wat zijn etalagebenen?

Ook wel: vernauwing van de beenslagader, claudicatio intermittens, perifeer arterieel vaatlijden (PAV)

In allebei de benen loopt een grote slagader. Deze beenslagaders brengen zuurstofrijk bloed naar de benen en de voeten.

In een beenslagader kan een vernauwing ontstaan. Daardoor stroomt er minder bloed door de benen en krijgen de beenspieren minder zuurstof. Dit levert vooral klachten op als u gaat bewegen. De spieren hebben dan juist meer zuurstof nodig, terwijl er al een tekort is. In reactie op het zuurstoftekort maken de spieren afvalstoffen aan. Deze veroorzaken pijn.

De pijn verdwijnt als u stilstaat. Het zuurstoftekort neemt af, en het lichaam kan de afvalstoffen afvoeren. Vaak staan mensen even stil voor een winkel, vandaar de naam ‘etalagebenen’.

Wat zijn de symptomen?

De belangrijkste klacht is pijn of kramp in uw been tijdens het lopen. U voelt de pijn vlak boven de plek waar de vernauwing zit. Bijvoorbeeld in de voet, de kuit, het dijbeen of de bil.

Naast pijn kunt u nog andere klachten krijgen:

  • Een doof of moe gevoel in de benen.
  • Minder vet op de onderbenen.
  • Minder haargroei op benen en voeten.
  • Koude voeten.
  • Wondjes en ontstekingen aan de voeten.
  • Kalknagels.

Hoe ernstiger de vernauwing, hoe ernstiger de klachten. Soms zijn de pijnklachten er al na een paar meter lopen. Sommige mensen hebben zelfs pijn als ze zitten of liggen. De klachten zijn er dan vooral in de nacht.

Wat is de oorzaak?

Een vernauwing ontstaat als de beenslagader van binnen beschadigd is. Op die plek hopen zich witte bloedcellen en vetdeeltjes op (‘plaque’) en daaraan hechten zich bloedstolseltjes. Daardoor wordt de slagader steeds nauwer en kan er steeds minder goed bloed doorheen stromen.

Het nauwer worden van de slagaders heet slagaderverkalking. Slagaderverkalking is een natuurlijk proces. Iedereen krijgt er bij het ouder worden mee te maken. Maar door bepaalde zaken (‘risicofactoren’) kan het proces sneller verlopen. Bijvoorbeeld door roken en diabetes.

Bij de behandeling brengt uw arts de risicofactoren in kaart. Samen bekijkt u wat er aan te doen is. Uw arts zal u in ieder geval aanraden gezond te leven. Dus: niet roken, voldoende bewegen en afvallen als het nodig is.

Wat kunt u zelf doen?

  • Leef gezond. Met een gezonde leefstijl houdt u uw bloedvaten in een goede conditie.
  • Veel mensen met etalagebenen krijgen voetklachten. Zorg daarom goed voor uw voeten. Controleer ze regelmatig op wondjes. Ga met klachten naar de huisarts.
  • Het kan prettig zijn om eens te praten met mensen die hetzelfde meemaken. Lotgenoten kunt u ontmoeten bij een patiëntenorganisatie, bijvoorbeeld De Hart&Vaatgroep.  
  • Ga direct naar de huisarts als u ineens heftige pijn in het been krijgt of als u uw been niet meer kunt bewegen. Mogelijk is de slagader dan helemaal afgesloten.