Darmkanker › Treant Zorggroep

Darmkanker

Ook wel: colorectaal carcinoom, coloncarcinoom

Darmtumoren kunnen in het hele darmkanaal voorkomen. Meer dan de helft ontstaat in het laatste gedeelte van de dikke darm of in de endeldarm. Afhankelijk van de plaats van de tumor spreken we van:

Dunnedarmkanker
Dunnedarmkanker is een zeldzaam voorkomende soort kanker in de dunne darm. In Nederland krijgen ongeveer 400 mensen per jaar dunnedarmkanker. De groeisnelheid van dunnedarmkanker kan erg verschillen. Soms kan het jaren duren voordat dunnedarmkanker klachten geeft.

Dikkedarmkanker
Dikkedarmkanker ontstaat bijna altijd uit een poliep in de darmwand. Een poliep is een goedaardige tumor. Poliepen kunnen kwaadaardig worden. Een kwaadaardig gezwel is kanker. Dikkedarmkanker kan ontstaan in alle delen van de dikke darm. Ongeveer 75% ontstaat in de laatste delen van de dikke darm.

Endeldarmkanker
Ongeveer een derde van alle tumoren in de dikke darm ontstaan in het allerlaatste deel: de endeldarm. Dit heet endeldarmkanker. In het laatste deel van de dikke darm en de endeldarm is de ontlasting al ingedikt. Een tumor op deze plek kan de darm vrij snel verstoppen.