Borstkanker › Treant Zorggroep

Borstkanker

Borstkanker ontstaat in het normale borstweefsel. De kwaadaardige cellen ontstaan vanuit de normale cellen in de borst. Er zijn verschillende soorten borstkanker. Het soort wordt ingedeeld naar de plek waar het ontstaat, de twee meest voorkomende zijn:

  • ductaal: hierbij ontstaat de borstkanker in een melkgang;
  • lobulair: hierbij ontstaat de borstkanker in een melkklier.

Naast borstkanker (invasief borstkanker), bestaat er ook een voorstadium van borstkanker: in situ borstkanker. Dit wordt grotendeels hetzelfde behandeld als borstkanker. 

Er kunnen in een borst verschillende soorten kanker voorkomen; zowel ductaal en lobulair invasieve borstkanker als een voorstadium ervan. Borstkanker komt vooral voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen deze ziekte krijgen.

Uitzaaiingen

Kankercellen die via het bloed en/of lymfevaten ergens anders in het lichaam terecht komen, kunnen zich daar vestigen en verder uitgroeien. Borstkanker kan zich verspreiden via de lymfeklieren en via het bloed. Als eerste gaat dit via de lymfevaten. Daarom wordt er altijd onderzoek gedaan naar eventuele lymfklieren in de oksel. Kankercellen die de lymfevaten binnendringen, verspreiden zich niet altijd via de bloedvaten. Daarom wordt er niet standaard onderzoek gedaan naar “de rest van het lichaam”.

Erfelijkheid

Ongeveer 5-10% van de gevallen van borstkanker en eierstokkanker wordt veroorzaakt door een erfelijke aanleg. Er kan dan sprake zijn van een afwijking in het BRCA-1, BRCA-2, of CHEK-2-gen, geërfd van één van de ouders.

Ieder mens heeft BRCA genen. BRCA staat voor BReast CAncer. Als er een afwijking in dat gen zit, ook wel genmutatie genoemd, bestaat er een verhoogd risico op het ontwikkelen van borst- en eierstokkanker. Elk kind van een ouder met een BRCA-genmutatie, heeft vijftig procent kans om dit te erven. Dat geldt voor zowel vrouwen als mannen.

Een vrouw met een BRCA- 1-genmutatie heeft een risico van 60 tot 80% om gedurende haar leven borstkanker te ontwikkelen en 30 tot 60% risico op eierstokkanker. Een vrouw met een BRCA- 2-genmutatie heeft een risico van 60 tot 80% op borstkanker en 5 tot 20% op eierstokkanker. Mannen met een BRCA-genmutatie hebben een licht verhoogde kans op borstkanker: 7% bij BRCA-2. Bij BRCA-1 ligt dit iets lager (circa 3%). Daarnaast hebben mannen met een BRCA-2- mutatie een hoger risico dan gemiddeld op prostaatkanker (15%). Vrouwen met een erfelijke aanleg voor borstkanker worden regelmatig gecontroleerd op borstkanker.