Acute leukemie › Treant Zorggroep

Acute leukemie

Bij acute leukemie is er sprake van een snelle woekering en ophoping van onrijpe leukocyten (blasten genoemd) in het beenmerg.

Leukemie is een vorm van bloedkanker. Deze kwaadaardige aandoening van de witte bloedcellen (leukocyten) ontstaat in het beenmerg waar de aanmaak van bloedcellen plaatsvindt. Bij acute leukemie is er sprake van een snelle woekering en ophoping van onrijpe leukocyten (blasten genoemd) in het beenmerg. Vaak gebeurt dit ook in het bloed en soms in organen als lever, longen en het zenuwstelsel.

Acute leukemie ontwikkelt zich, in tegenstelling tot chronische leukemie, over het algemeen in zeer korte tijd en kan levensbedreigend zijn.

Er zijn twee hoofdvormen van acute leukemie: acute myeloïde leukemie (afgekort: AML) en acute lymfatische leukemie (afgekort: ALL). Beide hebben een onderverdeling in verschillende soorten.

  • Acute myeloïde leukemie is de meest voorkomende vorm waarbij er een woekering is van jonge cellen (blasten) die niet uitrijpen tot volwassen leukocyten (witte bloedcellen).
  • Acute lymfatische leukemie is een leukemie waarbij jonge lymfatische cellen (een ander soort witte bloedcellen) woekeren. Bij volwassenen komt acute lymfatische leukemie veel minder voor. Bij kinderen is acute leukemie vrijwel altijd lymfatisch.

Behandeling
Patiënten met de diagnose acute leukemie worden voor behandeling verwezen naar het UMCG in Groningen.

Behandeling acute leukemie ouderen
Voor oudere mensen en/of mensen in een slechte conditie met acute leukemie is de standaard chemotherapie vaak te intensief. U wordt dan binnen Treant poliklinisch ondersteund waarbij u meestal een milde chemotherapie krijgt om de groei van de leukemie te remmen (en soms ook om het nog wat terug te dringen). Dit gebeurt vaak in combinatie met bloedtransfusies om de klachten van bloedarmoede op te heffen.