Acute draaiduizeligheid (BPPD) › Treant Zorggroep

Acute draaiduizeligheid (BPPD)

Wat is BPPD?

Ook wel: benigne paroxysmale positieduizeligheid, acute draaiduizeligheid

Bij BPPD hebt u korte aanvallen van draaiduizeligheid. U ziet dan alles om u heen draaien. De klachten ontstaan als u uw hoofd beweegt. Bijvoorbeeld als u zich bukt of omhoog kijkt.

Wat zijn de symptomen?

De belangrijkste klacht is draaiduizeligheid. U ziet alles om u heen draaien. Misschien hebt u ook het gevoel dat u zelf ronddraait. De duizeligheid komt plotseling op, is zeer heftig en duurt maar kort. Een aanval duurt gemiddeld één minuut.

Andere mogelijke klachten zijn:

  • Misselijkheid en overgeven.
  • Het gevoel dat u gaat flauwvallen.
  • Het risico dat u valt.

Wat is de oorzaak?

Bij BPPD is er iets mis met het evenwichtsorgaan. In dit orgaan zitten kleine steentjes (calciumcarbonaatkristallen). Ze geven informatie die nodig is om het evenwicht te kunnen bewaren.

De steentjes kunnen losraken en gaan rondzwerven. Ze bewegen mee als u uw hoofd beweegt. Het evenwichtsorgaan krijgt dan verkeerde informatie. Het gevolg is dat u duizelig wordt.

Meestal laten de steentjes uit zichzelf los. Soms is er een duidelijke oorzaak. Bijvoorbeeld een klap tegen het hoofd of een operatie aan het oor.

BPPD komt met name voor bij mensen ouder dan vijftig jaar.

Diagnose en behandeling

Duizeligheid kan veel verschillende oorzaken hebben. Uw arts wil eerst weten wat bij u de oorzaak is. Pas dan kan hij de juiste behandeling kiezen.

Onderzoek

Uw arts stelt vragen. Zo krijgt hij een goed beeld van uw situatie. De arts doet ook lichamelijk onderzoek. Hij meet bijvoorbeeld uw bloeddruk.

De arts kan u vragen de duizeligheid op te wekken. U moet dan plotseling uw hoofd naar achteren bewegen. Het is ook mogelijk dat de arts uw hoofd beweegt.

Behandeling

BPPD gaat meestal vanzelf weer over. Het helpt om af en toe de hoofdbeweging te maken waar u duizelig van wordt. Na enkele weken is de duizeligheid verdwenen.

Als BPPD langer duurt, verwijst de huisarts u naar het ziekenhuis. De specialist behandelt BPPD met een repositiemanoeuvre. Daarbij beweegt hij uw hoofd op een bepaalde manier. Zo komen de steentjes in het evenwichtsorgaan weer op de plek waar ze horen.

Thuis kunt u oefeningen doen. Uw arts legt uit hoe dit moet. Eventueel kunt u hulp krijgen van een fysiotherapeut. Met de oefeningen traint u uw evenwichtsorgaan. Al werkt dit niet bij iedereen. Soms komen de klachten na een tijdje weer terug. U kunt dan weer de oefeningen proberen.

Wat kunt u zelf doen?

In de periode met klachten kunt u het volgende doen:

  • Buig niet voorover.
  • Beweeg uw hoofd niet te ver naar achteren.
  • Sta rustig op uit bed. Zit eerst even op de zijkant van uw bed, sta dan pas op.
  • Slaap half rechtop. Gebruik twee of meer kussens.
  • Ga niet zelf autorijden.

In de periode daarna kunt u evenwichtsoefeningen doen. Bij sommige mensen keren de klachten daardoor minder snel terug. Doe de oefeningen iedere dag.