Innovatie bij dementie › Treant Zorggroep

Innovatie bij dementie

Ouderen met (beginnende) dementie zijn vaak onrustig en verward. Ook slapen ze slecht en het communiceren wordt lastiger. Bij Treant kijken we daarom constant hoe we het welzijn van ouderen kunnen verbeteren, zoals met nieuwe middelen in onze locaties voor wonen en zorg.

VR-bril in Bilderdijk

In locatie Bilderdijk in Hoogeveen ontspannen bewoners sinds kort met een Virtual Reality-bril (VR-bril) op en komen ze virtueel op plekken waar ze anders niet zo snel komen: in de natuur of zelfs onder water of in de lucht. Bewoners genieten van al het moois dat ze zien en ze worden rustiger.

Belevenistafel in Olden Kinholt

In woonwijkcentrum Olden Kinholt in Hoogeveen brengt de belevenistafel het contact tussen bewoners met dementie en hun naasten weer terug. Zodra zij de interactieve tafel aanraken gebeurt er van alles. Ze doen samen spelletjes, zingen liedjes en halen herinneringen op. Dit is ook fijn voor naasten; zo kun je toch nog samen iets doen.

'Wiegen' in Tonckenshuys

Door te ‘wiegen’ met een nieuw apparaat, de CRDL ontstaan geluiden die mooie herinneringen van bewoners van woonwijkcentrum Tonckenshuys in Zuidwolde naar boven halen. Het apparaat maakt geluiden uit de natuur, de stad, het huishouden en van muziekinstrumenten. Deze geluiden veranderen als je elkaar op verschillende manieren aanraakt en het apparaat laat wiegen.