Van passie je werk maken › Treant Zorggroep

Van passie je werk maken

Dat is precies wat Astrid Kwint (46) deed in woonwijkcentrum De Paasbergen in Odoorn. Jarenlang deed Astrid productiewerk en kwam ze door omstandigheden thuis te zitten. In december 2014 kreeg ze een werkervaringsplek aangeboden in woonwijkcentrum De Paasbergen in Odoorn.

‘De Paasbergen voelde als een warme deken’, vertelt Astrid. ‘Ik voelde mij hier direct thuis.’ Via de gemeente en De Paasbergen kon Astrid een jaar later beginnen met de opleiding tot medewerker maatschappelijke zorg. Tijdens haar opleiding deed ze onderzoek naar het belang van bewegen voor ouderen. ‘Ik las over zityoga, rollatordansen en zitdansen en dacht: dat is echt iets voor mij!’.  Via stichting Waar een Wil is, mochten ik en drie collega’s deelnemen aan een workshop rollatordans en zitdansen.

Lach op gezichten

In december 2015 kwam Astrid als activiteitenbegeleider bewegen in dienst bij De Paasbergen en tweeënhalf jaar geleden startte ze met de lessen zitdansen en rollatordansen. ‘Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt. De lach op de gezichten van deelnemers, dat maakt mijn dag weer goed’, zegt Astrid geëmotioneerd.

‘Niks moet, alles mag’, zegt Astrid tegen de twaalf deelnemers die vandaag meedoen aan zitdansen.

Zitdansen voor iedereen

Iedereen kan meedoen met zitdansen, ook bewoners met dementie of Parkinson. Astrid past de dansen die ze geeft aan op de bewegingen die bewoners nog kunnen maken. 'Je ziet altijd verschil in uitvoering, maar dat is niet erg want iedereen doet wat hij of zij kan om in beweging te komen. Daar gaat het om bij zitdansen’. Mannen en vrouwen, net 70 jaar of al ver in de negentig. Alle deelnemers genieten van het dansen. Halverwege de les komt een bewoner binnen die mee wil doen. ‘Gezellig, Roelof, schuif maar aan!’, zegt Astrid enthousiast. 

Primeur Noord-Nederland

Astrid is een van de drie rollator- en zitdansinstructrice van Noord Nederland en was tot voor kort de enige activiteitenbegeleider bij Treant die bewoners les gaf in zitdansen en rollatordansen. Daar moest verandering in komen vond Astrid. Samen met Stichting De Veleta en de Nederlandse Stichting voor Rollator Dans organiseerde ze een cursusdag voor 22 collega’s van Treant. Deze cursusdag was een primeur in Noord Nederland: ‘ze hadden nog nooit een cursusdag georganiseerd, nu gaan we het samen vaker doen. Super toch’, zegt Astrid trots. In 10 woonwijkcentra van Treant kan deze zomer volop gedanst worden.

Geen zomerstop

‘Heb jij nou vakantie?’, vraagt een bewoner aan Astrid. Astrid knikt bevestigend. ‘Nou dat moet kunnen, zegt de bewoner lachend’. Bij afwezigheid van Astrid gaat het zitdansen gewoon door, want Astrid heeft vervanging geregeld. ‘Mooi’, zegt een bewoner tevreden. Als ze weg gaat groet ze de andere deelnemers: ‘tot volgende week allemaal!’.