Vrijwillig de best mogelijke zorg leveren in een ander land › Treant Zorggroep

Vrijwillig de best mogelijke zorg leveren in een ander land

Na 25 jaar in dienst te zijn bij Treant stapte longverpleegkundige Rianne Kroeze uit haar comfortzone. Ze liet haar man en dochter achter in Zweeloo om samen met de organisatie “Work the World” naar Nepal af te reizen. Gedurende vier weken werkte Rianne als vrijwilliger in het Nepalese ziekenhuis van Pokhara. Deze “once in a lifetime experience” was niet mogelijk geweest als haar collega’s bij Treant niet een extra stapje voor haar hadden gezet.

Tweeënhalf jaar lang combineerde Rianne haar werk als longverpleegkundige in ziekenhuislocatie Scheper met een hbo-opleiding Verpleegkunde. Na haar diplomering besloot ze naar Nepal te vertrekken. ‘Ik verliet ons kikkerlandje voor een compleet andere (werk)cultuur om te ervaren hoe de zorg in een ontwikkelingsland is geregeld’, aldus de 45-jarige verpleegkundige.

Enorme verschillen

Het vrijwilligerswerk heeft veel impact gehad op Rianne. Ze ervaarde hoe het is om zorg te leveren met beperkte middelen. ‘Je kunt je pas voorstellen hoe de zorg in het Nepalese ziekenhuis zal zijn als je de Nederlandse ziekenhuizen vergeet. Door de bouw van het ziekenhuis merk je het meteen zodra vogels langs vliegen en wat achterlaten. Daarnaast heeft het begrip privacy een totaal andere betekenis in Nepal. De patiënten liggen samen in een grote zaal dus iedereen hoort alles.’

Familie belangrijke rol

Rianne vertelt dat de familie van de patiënt in Nepal een belangrijke rol speelt in de zorgverlening. ‘Ze brengen eten voor de patiënt en legen de katheter.’ Het feit dat Nepal een ontwikkelingsland is, kwam ineens heel dichtbij toen er een vierjarig meisje binnenkwam. ‘Het meisje had brandwonden op haar arm en om de wond te behandelen, brachten de verpleegkundigen droog gaas aan. Dit blijft natuurlijk plakken en doet veel pijn bij het verwijderen. Met een simpel vettig gaasje had het meisje een stuk minder pijn gehad.’

Relativeren

Rianne vond het fijn om haar ervaringen met haar collega-vrijwilligers te delen. ‘Ik verbleef met mensen van verschillende nationaliteiten in dezelfde accommodatie. Het is belangrijk om het met elkaar te hebben over je ervaringen. Daardoor werd duidelijk dat zorg overal op de wereld anders wordt geleverd, maar dat je naar hetzelfde streeft: zo goed mogelijke zorg leveren met de beschikbare middelen.’ Eenmaal teruggekeerd bij Treant is het voor de longverpleegkundige acclimatiseren. ‘Ik moet er vooral aan wennen dat je weer van alles moet. In Nepal leeft men meer met de tijd, je ziet wel wat er de volgende dag gaat gebeuren.