Treant verwelkomt Physician Assistant Ouderengeneeskunde › Treant Zorggroep

Treant verwelkomt Physician Assistant Ouderengeneeskunde

Physician Assistant Karin Zweers (41 jaar) komt de vakgroep Ouderengeneeskunde van Treant Zorggroep verder versterken. Ouderen met dementie en/of een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen die wonen in woonwijkcentra van Treant in Hoogeveen en De Wolden kunnen bij Zweers terecht voor onderzoek en behandeling. 

Eén van de eerste dingen die Zweers tijdens haar opleiding tot verpleegkundige in 1998 bij de marine leerde, was het afgaan op haar ‘niet pluisgevoel’. Na zes jaar bij de marine gewerkt te hebben, ging Zweers als justitieel verpleegkundige aan de slag bij de overheid. Hier kwam haar ‘niet pluisgevoel’  goed van pas: problemen bij, met name oudere mensen, waren vaak complexer dan dat ze op het eerste oog leken.

Puzzelen en verantwoordelijkheid

Als justitieel verpleegkundige verwees Zweers gedetineerden door naar de huisarts met een voorlopige diagnose. ‘Net zo lang puzzelen totdat ik precies wist wat mensen mankeerden, was op dat moment niet mijn verantwoordelijkheid. Dit miste ik in mijn werk.’ Een bevriende basisarts tipte Zweers in 2013 om zich eens te gaan verdiepen in de opleiding tot Physician Assistant Ouderengeneeskunde. Deze arts zei: ‘De ouderenzorg is complex, hier kun je elke dag een nieuwe puzzel oplossen. Dit is echt iets voor jou.’ En ze had gelijk. In 2013 startte Zweers met de opleiding tot PA bij Zorggroep Drenthe. Van 2016 tot 2019 behandelde ze hier onder andere mensen met dementie. ‘Met een multidisciplinair team mensen helpen die door dementie zelf niet meer goed kunnen aangeven wat ze precies mankeren. Dat is mooi en dankbaar werk’, vertelt Zweers gepassioneerd.

Keuze Treant

‘Ik was niet op zoek naar groener gras’, vertelt Zweers eerlijk. Toch was ze direct geïnteresseerd toen PA Chrisilde Bosma van Treant vertelde dat Treant op zoek was naar nog een PA Ouderengeneeskunde. ‘Ik kende Chrisilde al, dus was de drempel laag om eens een dag mee te lopen.’ Bij Treant was de sfeer direct goed: iedereen was open, eerlijk en realistisch. Dit zorgde voor een vertrouwd gevoel. Ik werd blij van de ontwikkelingen om de juiste zorg op de juiste plek te bieden én het feit dat bewoners en cliënten hier echt voorop staan. Ik heb nog nooit zulke prachtige huiskamers gezien voor mensen met dementie.‘  De goede arbeidsomstandigheden, ontwikkelingsmogelijkheden, de professionele houding van de vakgroep en het feit dat bewoners en cliënten hier echt voorop staan, deed Zweers doen besluiten om de overstap naar Treant te maken. ‘Wat is nou vijf minuten extra reistijd vanuit Bovensmilde naar Hoogeveen voor nog leuker, interessanter en uitdagender werk?’