Symposium Antibioticaresistentie | 18 november 2019 › Treant Zorggroep

Symposium Antibioticaresistentie | 18 november 2019

Voor het eerst organiseert Treant Zorggroep samen met ABR Zorgnetwerk Noord-Nederland een symposium met als thema 'BRMO en antibioticaresistentie – een transmuraal probleem’. U bent van harte welkom!

BRMO en antibioticaresistentie – een transmuraal probleem

De incidentie van Bijzonder Resistente Micro-Organismen (BRMO’s) in Nederland neemt de afgelopen jaren toe. Ook in onze regio (Noord-Nederland) worden we  steeds vaker geconfronteerd met bacteriën die soms niet meer gevoelig zijn voor de eerstelijns middelen.  Wat betekent de toegenomen resistentie nu voor u als huisarts, specialist ouderengeneeskunde of arts in een ziekenhuis? Antibioticaresistentie is een transmuraal probleem,  want niet alleen in de ziekenhuizen maar ook juist in de huisartsenpraktijk, het verpleeghuis, woon-/wijkcentra  of in de thuiszorg worden we geconfronteerd met deze verwekkers.

Programma

Tijden Programmaonderdeel
18.00-18.05 Opening door Rolf de Folter - voorzitter raad van bestuur Treant Zorggroep
18.05-18.30 BRMO en MRSA: lacunes in kennis bij gekoloniseerden, hun gezinsleden en extramurale zorgverleners – Wim Niessen, arts-infectieziektenbestrijding GGD Groningen
18.30-18.55 BRMO/MRSA prevalentie en toenemende antibioticaresistentie – Alewijn Ott, arts-microbioloog Certe
18.55-19.15 Pauze
19.15-19.40 MRSA uitbraak in de thuiszorg – Jolanda Wiersinga, deskundige infectiepreventie GGD Fryslân
19.40-20.05 MRSA eradicatie – Kasper Wilting, internist-infectioloog Treant Zorggroep
20.05-20.30 Nieuwe antibiotica – Marlous Toren, ziekenhuisapotheker UMCG
20.30-21.00 Afsluitende borrel

Meer over het programma

Wim Niessen van GGD Groningen heeft onderzoek gedaan naar de ervaringen van patiënten en zorgverleners als ze geconfronteerd worden met een BRMO.  Tegen wat voor problemen lopen ze aan?

Om een idee te krijgen hoe het nu precies staat met de incidentie van BRMO’s in onze eigen regio laat Alewijn Ott (arts-microbioloog bij CERTE) de laatste getallen laten zien over de resistentieontwikkeling in onze eigen regio.

Als een BRMO zich  verspreidt kan dat vervelende gevolgen hebben. Jolanda Wiersinga (deskundige infectiepreventie bij GGD Fryslân) vertelt wat voor gevolgen en problemen verspreiding van MRSA in de thuiszorg kan veroorzaken.

Als u patiënt de pech heeft dat hij gekoloniseerd is geraakt met MRSA dan wil hij daar misschien wel van af. Kasper Wilting (internist-infectioloog bij Treant) vertelt u over hoe patiënten weer van hun MRSA af kunnen komen.

Helaas zijn en komen er niet veel nieuwe soorten antibiotica op de markt voor onze patiënten. Toch zijn er een aantal nieuwe middelen in ontwikkeling die net beschikbaar zijn gekomen of gaan komen. Marlous Toren (ziekenhuisapotheker van het UMCG) praat u bij over de laatste ontwikkelingen.