MRSA › Treant Zorggroep

MRSA

Bent u in een buitenlands ziekenhuis geweest? Of woont of werkt u op een intensieve veehouderij (varkens, vleeskalveren en vleeskuikens)? En komt u daarna voor een onderzoek of behandeling in ons ziekenhuis? Dan wordt u onder meer getest op de aanwezigheid van Meticilline Resistente Staphylococcus aureus, kortweg MRSA.

Voor gezonde mensen is de MRSA-bacterie niet gevaarlijk. Die zijn vaak alleen drager van de bacterie. Maar mensen met een verminderde weerstand, zoals de patiënten in ons ziekenhuis of bewoners en cliënten in onze locaties voor wonen en zorg, lopen door de bacterie wel een hoger risico op een vervelende infectie. Denk aan zweren of ontstekingen. Een infectie die de MRSA-bacterie veroorzaakt, kan schadelijk zijn. De bacterie is namelijk ongevoelig voor verschillende antibiotica.

Helaas is de MRSA-bacterie moeilijk te bestrijden. Terwijl besmetting gemakkelijk gaat. Het vaakst via de handen, maar ook via de lucht of materialen. Een MRSA-besmetting heeft grote gevolgen; voor de patiënt of bewoner zelf, maar ook voor familie, medewerkers én voor de zorgorganisatie. Want niet alleen wordt een besmet persoon geïsoleerd verpleegd en behandeld voor MRSA, ook starten we gelijk met een contactonderzoek. Dan wordt iedereen die in contact is geweest met de MRSA-drager getest. Wanneer uit dat contactonderzoek weer een besmetting blijkt, begint een nieuwe ring van contactonderzoeken totdat er geen nieuwe besmettingen zijn gevonden. Tegelijkertijd is het heel belangrijk de verspreiding te beperken. Dat kan met strikte hygiënemaatregelen. Zoals goede handhygiëne met desinfectie en een zeer grondige schoonmaak van de ruimte waar de patiënt of bewoner verblijft.

U kunt ons helpen

Treant heeft het afgelopen jaar in Emmen verschillende malen te maken gehad met MRSA. Gelukkig is dat nu weer onder controle. U kunt ons helpen een besmetting te voorkomen. Bijvoorbeeld door ons te melden wanneer u op een intensieve veehouderij woont of werkt. Of wanneer uw vakantie helaas is geëindigd in een buitenlands ziekenhuis.