Exposities uitgelicht › Treant Zorggroep

Exposities uitgelicht

Bethesda: Janneke Hogerheijde

Janneke Hogerheijde is 25 jaar werkzaam geweest in het kleuterbasisonderwijs, waarna ze Creatieve Therapie is gaan studeren in Leeuwarden. Hier heeft ze het vrije werken ontdekt. Na een workshop bij de (inmiddels overleden) kunstenares Hennie Wouda uit Meppel, was haar enthousiasme gewekt voor het vrij machinaal borduren. Ze ontwikkelde zichzelf verder door het volgen van schilderlessen bij o.a. Francis Kilian uit Meppel. Deze twee technieken is ze gaan combineren. Inmiddels exposeert ze regelmatig in verschillende galeries in Nederland. In 2014 heeft ze de kunstopleiding Academie de Werker in Groningen afgerond.

Locatie: ziekenhuislocatie Bethesda, bij de liften + vitrines
Periode: januari t/m maart 2019

Het werk van Janneke bevindt zich op het snijvlak van textiel en schilderkunst. Zij stikt vrij machinaal imperfecte lijnen met draad op verschillende soorten textiel. Lijnen van dat moment. De imperfectie geeft haar veel vrijheid. De vrijheid om werk te creëren dat bestaat uit subtiele elementen. Het nodigt de kijker uit om net iets langer te kijken waardoor er steeds iets nieuws te ontdekken valt.  Haar meest recente werk wordt abstracter en bestaat alleen uit draad op textiel. Waar zij eerder veel kleurgebruik hanteerde, bestaat  haar huidige werk uit 1 á 2 kleuren met verschillende kleurnuances. De projecten met collega’s inspireren haar tot het maken van nieuw/ander werk. Ze is aangesloten bij het Beeldend Collectief Drenthe en Open Ateliers Dwingeloo.   Meer informatie vind je op haar website: www.jannekehogerheijde.nl

Lees meer over Janneke Hogerheijde

Bethesda: Willemien Sloëtjes

Willemien schildert en tekent vanaf haar vroege jeugd, die ze in Schuinesloot- Slagharen heeft doorgebracht. Kleurpotloden en tekenpapier waren altijd in huis. Haar grootvader tekende ook graag en de tekenboeken van hem vormden een grote inspiratiebron voor de jonge Willemien.

Haar onderwerpen zijn veelzijdig: natuur, voorwerpen, mensen en dieren. Deze worden gestileerd en enigszins geabstraheerd. Meestal blijft het oorspronkelijke beeld herkenbaar. De compositie wordt in kleurrijke vakken verdeeld en zichtlijnen worden geaccentueerd door kleur- en vormkeus.

Locatie: ziekenhuislocatie Bethesda,in de gangen bij de poliklinieken.
Periode: januari t/m maart 2019

De laatste jaren schildert Willemien met acryl, gecombineerd met olieverf. In plaats van een schildersmes gebruikt ze een plastic creditcard om de verf op het doek aan te brengen. De kwast komt er vaak niet meer aan te pas.  De  techniek met de plastic kaart vormt een uitdaging die vele uitwassen kent.
De  aquarel schilderijen zijn in een vroegere periode gemaakt.

Willemien heeft vele schildersopleidingen en cursussen  gevolgd. Toen ze in Het Gooi woonde schilderde ze wekelijks in het atelier van Mark Van Praagh. Ook als onderwijzeres heeft ze haar voorliefde voor schilderen kunnen delen met de kinderen.

Nu ze, sinds drie jaar, in Lathen (Duitsland) woont, is schilderen weer een wekelijkse bezigheid geworden. Voor inlichtingen: Willemien Slöetjes wp.sloetjes@gmail.com 06 48 25 44 60. Instagram: Willemien Slöetjes.

Lees meer over Willemien Sloëtjes

Refaja: Jennifer Koning

Geen bekende Nederlanders of exotische dieren, maar personages uit ons dagelijkse Hollandse leven zijn de favoriete onderwerpen van de portretten van Jennifer Koning. Honden, mensen, koeien, katten en paarden, ze tekent ze in houtskool en schildert ze in olieverf. En door de vele uren die ze aan een portret werkt, door de vele lagen krijt of verf die ze aanbrengt en de keuzes die ze maakt tijdens het schilderproces, legt ze ze als het ware onder een vergrootglas. Het alledaagse gaat eraf en ze laat je met andere ogen kijken naar de - van nature - mooie persoonlijkheden om ons heen. Voor meer informatie: https://www.jenniferkoning.nl.

Locatie: ziekenhuislocatie Refaja, gangen van hoofdgebouw
Periode: januari t/m maart 2019 (op werkdagen van 8.30 - 17.00u)

Refaja: Annette Schreuder

Annette Schreuder schildert sinds 1983. Ze is autodidact en maakt landschappen, portretten en stillevens in realistische stijl. Haar laatste project was: ‘De Veenkoloniën’, linialen van kanalen, rechttoe, rechtaan. Beter kun je het landschap van de Veenkoloniën niet karakteriseren. Maar voor velen van een adembenemende schoonheid. Als er iemand moeite heeft met veranderingen in dit unieke cultuurlandschap dan is het Annette. Zij woonde 25 jaar in Veendam en zag in de verte Wildervank en kerktorens, de goddelijke bakens in het landschap. Zij wilde dat prachtige landschap ooit schilderen, maar nieuwbouwwijk Woelwijk maakte dit onmogelijk. Uiteindelijk heeft ze Wildervank vanaf de snelweg geschilderd. Blij is ze wel dat de kanalen met hun lintbebouwing en soms licht hellende bomenrijen voor een groot deel intact zijn gebleven. Meer informatie: www.annetteschreuder.nl.

Locatie: ziekenhuislocatie Refaja, gangen van hoofdgebouw en poli Oogheelkunde
Periode: januari t/m maart 2019 (op werkdagen van 8.30 - 17.00u)

Scheper: Kunst van één van onze patiënten

Het is met een afmeting 2,5x3 meter bijna niet te missen, dit bijzondere kunstwerk gemaakt door oud-patiënt André Flapper. André heeft in ziekenhuislocatie Scheper ernstig ziek op de IC gelegen en daarna (elders) in een lang revalidatietraject gezeten. Gedurende zijn revalidatieproces heeft hij hieraan gewerkt. De expositie is bedoeld als bedankje voor de zeer goede zorg op de IC en later op de afdeling. ‘In het bijzonder gaat mijn dank uit naar dokter Kooistra en dokter Hissink. Bij hen konden we altijd terecht in die hectische en heel spannende periode. Ze waren meelevend en zeer betrokken, mensen met een gouden randje!’

Locatie: ziekenhuislocatie Scheper, ingang van straat 3
Periode: februari t/m eind april 2019

André heeft het kunstwerk samen met zijn vrouw Mathilde gemaakt van duizenden doppen en wikkels van wijnflessen. Alle materialen zijn hergebruikt. Vrienden en bekenden hielpen mee met het verzamelen van de duizenden flessen die nodig waren. Tijdens de honderden uren die ze er samen aan hebben gewerkt, hebben André en Mathilde veel gepraat over zijn ziekte en herstel. Dat hielp bij het verwerkingsproces.

Meer informatie

Scheper: Fokke Wester

Fokke Wester (1951) schildert niet alleen portretten, landschappen maar ook dieren en stillevens. Zijn werk is tot begin mei te bezichtigen. Wester kenmerkt zich door zijn kleurrijke schilderijen die geschilderd zijn in zowel acryl als olieverf. Naast zijn schilderhobby is Wester projectleider van ‘’De Nachtwacht van Emmen’’. Dit project betreft het maken van een een-op-een kopie van de originele Nachtwacht, zoals Rembrandt deze afleverde in 1642. Meer informatie: www.fokkewester.nl.

Locatie: ziekenhuislocatie Scheper
Periode: 5 februari t/m 5 mei 2019

De Horst: Cursisten Atelier Animaux en Anita de Vries

Vanaf 12 januari tot en met eind maart is er in de Horst in Emmen een expositie te zien van de cursisten van mijn Atelier Animaux. Het werk bestaat uit dierportretten in voornamelijk pastelkrijt op velour en is tijdens de cursus gemaakt. In april mag ik zelf het stokje van de cursisten overnemen. Dan exposeer ik tot en met eind juni mijn eigen dierportretten.

Locatie: De Horst
Periode: 12 januari t/m juni 2019

Atelier Animaux is tien jaar geleden ontstaan vanuit een passie voor dieren en tekenen. Al vanaf dat ik met goed fatsoen een potlood kon vasthouden, heb ik getekend. Als vijfjarige had ik een grote fascinatie voor blote mensen, dit tot wanhoop van de nonnen van mijn katholieke kleuterschool. Maar inmiddels heeft het tekenen van mensen plaatsgemaakt voor de wonderlijke wereld van dieren.

Zowel mijn eigen dierportretten als die van de cursisten, is in de meeste gevallen gemaakt in  de techniek pastelkrijt op velours. Deze techniek heb ik in het buitenland geleerd van de bekende dier portrettisten Lesley Harrison en Vic Bearcroft. Het is een bijzondere techniek waarbij de combinatie van het poederachtige krijt op het zachte velours ervoor zorgt dat de dieren iets aaibaars krijgen. Tijdens mijn werk maar ook tijdens het werk met cursisten, besteed ik veel aandacht aan de ogen en uitdrukking van het dier. Soms hebben de dieren iets aandoenlijks, soms plaats ik ze in een onverwachte omgeving, waardoor het geheel opeens iets grappigs krijgt. Maar genoeg nu over mijn eigen werk, want voordat ik zelf mag exposeren in de Horst, is het eerst de beurt aan de cursisten.

De pastelschilderijen en potloodtekeningen hebben de cursisten allemaal met veel plezier gemaakt. Hoewel er tijdens de cursus ook mensen binnenkwamen die werkelijk nog nooit hadden getekend, mag het resultaat er zeker zijn. Van gevorderden tot beginners, iedereen heeft met veel plezier in zijn eigen tempo en op zijn eigen niveau gewerkt. Ik ben trots op hen allemaal, en hoop dat ook u veel plezier aan de expositie beleeft. 

Atelier Animaux is gevestigd in Valthermond, aan het Noorderdiep 81. Daarnaast wordt er ook les gegeven in Exloo. Naast de cursussen start het atelier vanaf het voorjaar met het geven van workshops. Zowel de workshops als cursussen zijn geschikt voor beginners en gevorderden die eens een andere techniek willen leren. Voor meer informatie over het atelier, cursussen en workshops kunt u terecht op de website www.atelieranimaux.com.

Meer informatie

De Paasbergen: Mary Ann Koster en Mini Bosman

Mary Anne Koster uit Exloo streeft in haar schilderijen naar een bepaalde sfeer of stemming, waarbij ze gebruik maakt van vorm en kleur. Vaak laat zij zich inspireren door de natuur. Maar ook abstract werk maakt ze graag. In de afgelopen jaren heeft haar zoektocht meer en meer tot een eigen stijl geleid. Ze schildert in acryl en (steeds vaker) in olieverf. Naast schilderen houdt zij zich bezig met het maken van sieraden. 

Mini Bosman uit Odoorn heeft een deel van haar werkzame leven creatieve lessen gegeven aan kinderen op basisscholen waarbij ze werkte met papiermaché en gekleurd papier. Dat past ze nu ook toe in haar eigen schilderijen waarbij ze gebruik maakt van gekleurd papier en zwart papier voor de accenten. Haar onderwerpen zijn bloemen, vogels en vissen.

Locatie: De Paasbergen, Odoorn
Periode: 13 november 2018 t/m 22 januari 2019

Bilderdijk: Schilderclub Bilderijk

De schilderclub van woonwijkcentrum Bilderdijk is een schilderclub waar de bewoners mooie dingen maken. In totaal zijn 24 schilderen te bezichtigen tijdens deze expositie in Bilderdijk. Samen met de schildervrijwilligers en de bewoners zijn de mooiste schilderijen uitgekozen.