Exposities uitgelicht › Treant Zorggroep

Exposities uitgelicht

De Horst: Kim Meijer

‘Natuur en fotografie zijn sinds mijn jonge jaren twee van mijn grootste passies. In de fotografie ligt mijn focus vooral op de macro-wereld, vol mini-fotomodellen in alle vormen en kleuren. Met mijn macrofoto's probeer ik de schoonheid weer te geven van al het kleine en gewone dat ons omringt.

Ik fotografeer vooral insecten. Deze bijzondere groep dieren is zeer divers, zowel in vorm, kleur en formaat, als in gedrag en ecologie. In ons kleine landje komen ruim 20.000 soorten voor! Een deel van mijn foto’s zijn dan ook gemaakt in Nederlands natuurgebieden, of zelfs in mijn achtertuin.’

Locatie: De Horst
Periode: jan t/m maart 2020

Bethesda: Harm Visserman

Harm Visserman vangt magische sferen zoals mistige ochtenden en zonlicht  en verwerkt dit in zijn schilderijen met pastelkrijt. Kenmerken van zijn werk zijn:

  • Pastel(krijt)
  • Specifieke sferen, kleuren en jaargetijden
  • 'Niet al te strak in de lak'
  • Richt zich op grafiek zoals etsen en houtsnede

Mistige ochtenden, doorleefde oude schepen en gebouwen, de prachtige effecten van het zonlicht op het landschap. Dit zijn een paar van Harms favoriete onderwerpen. Hij probeert deze magische sferen te vangen en te verwerken in zijn schilderijen met pastelkrijt.

Harm is geboren in Zwartsluis en sinds de jaren ’80 woonachtig in Oldemarkt. Deze omgeving, met karakteristieke plaatsen als Blokzijl, Giethoorn, Vollenhove en natuurlijk Oldemarkt en Paasloo biedt hem veel inspiratie. Evenals het Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Het landschap wil hij uitdrukken in specifieke sferen, kleuren en jaargetijden. Dit inspireert hem soms tot het twee keer maken van een schilderij van hetzelfde landschap: één in de winter en één in de zomer. Ook (interieurs van) oude kerken en kastelen zijn favoriete onderwerpen. Verder houd hij van oude schepen met deuken, roest en klinknagels, ‘niet al te strak in de lak’. Of een kerkdeur met daaronder een uitgesleten drempel. Daarbij denkt hij dan aan de duizenden kerkgangers die vol hoop, maar wellicht ook met verdriet en twijfels die drempel over zijn gegaan.

Alle werken die u hier ziet zijn gemaakt met pastel(krijt) op papier. Voor meer informatie over Harm Visserman: www.harmvisserman.nl

Locatie: Bij de lift + route 11 t/m 25
Periode: Januari t/m maart 2020

Hoewel hij in tekenen op de lagere school in Zwartsluis niet uitblonk, was het wel zijn favoriete vak! In de jaren ‘80 is hij tekenen echt als hobby gaan zien en heeft hij zichzelf hierin ontwikkelt. Zijn aanvankelijke voorkeur voor pentekenen en aquarel schilderen maakte eind jaren ‘90 plaats voor pastelkrijt. De laatste jaren richt hij zich ook wel op grafiek, zoals etsen, linosnede en houtsnede.

Sinds 2006 heeft Harm thuis een atelierruimte, waardoor hij regelmatig meedoet aan de Atelierroute Steenwijkerland en andere open atelierdagen. In 2003 exposeerde Harm voor het eerst in de kantine van een camping. Hierop volgden tientallen exposities in galeries, kerken en andere non-profit instellingen. In 2018 (Kolderveen) deed hij mee aan Feest van de Geest (rond Hemelvaart en Pinsteren) en ook in 2020 is werk van Harm te zien tijdens dit gebeuren; in de Grote kerk in Steenwijk.

Lees meer over Harm Visserman

Bethesda: Joke Dekker

Hoewel sterk expressief is het werk van Joke Dekker figuratief. Gezichten en dierfiguren zijn gevormd als karikaturen van het origineel en vertellen, alleen of in een gecombineerde compositie met elkaar, hun eigen verhaal. Het roept associaties op met totempalen en Inca maskers. Kenmerken van haar werk zijn:

  • Keramiek
  • Uitbundige kleuren
  • Gebruik van kant en motiefjes
  • glazuring met een kwast

Hoewel sterk expressief is het werk van Joke Dekker figuratief. Gezichten en dierfiguren zijn gevormd als karikaturen van het origineel en vertellen, alleen of in een gecombineerde compositie met elkaar, hun eigen verhaal. Het roept associaties op met totempalen en Inca maskers.

Opvallend zijn de uitbundige kleuren en zorgvuldige bewerking van het oppervlak van het keramiek. Hier is dan ook veel aandacht aan besteed: engobe, glazuur en soms goudluster. Het karakter van de huid van het werk wordt bepaald door het drukken van kant of het schilderen van motiefjes. De keramiek wordt na de biscuitstook (tot 900 graden) met een kwast geglazuurd en dan in een gasoven tot 1050 graden gestookt. De glazuren worden zelf samengesteld. De bewerkelijke stukken zijn vaak met mozaïek- structuren uitgewerkt en fel van kleur. Het wordt regelmatig geëxposeerd en is in de zomermaanden te zien op keramiekmarkten.

Meer informatie over Joke Dekker is te vinden op www.keramiekjokedekker.nl.

Locatie: Vitrinekasten
Periode: Januari t/m maart 2020

In het creatief centrum in Hardenberg is Joke Dekker via allerlei creatieve vakken, lessen van Truddie Lodder (tekenen) en Anton Guiljam (schilderen en boetseren), uitgekomen bij klei. Een aantal jaren heeft zij gewerkt in het open atelier van hetzelfde creatief centrum. In 1999 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en toen een eigen atelier gestart. Hier geeft zij in het voor- en najaar keramieklessen aan volwassenen. Ook is zij verbonden aan de stichting ‘Kind en cultuur’ waarbinnen wordt gewerkt op basisscholen met ‘kunstenaar in de klas’. Daarnaast verricht ze buitenschoolse activiteiten voor Cultuurkoepel Vechtdal.

Ze heeft lessen gevolgd bij: Lettie Gerber cursus glazuren. Workshop ingekleurd porselein SBB Gouda o.l.v. Henk Wolvers Cursus mallen maken Keramikos Haarlem o.l.v. Hierna mijzelf verder ontwikkeld door de samenwerking te zoeken met andere keramisten en Keramiekadventure opgericht. Met laatstgenoemde vanaf 2007 verbonden aan de Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart (project oktober keramiekmaand). Joke is lid van SKNN-keramisten.

Lees meer over Joke Dekker

Refaja: Mirka Arendse Niewczas

Mirka Arendse Niewczas, is geboren in 1960 in Polen en groeide op een prachtige landelijke provincie in het Noordwesten.  In Polen was Mirka werkzaam in het ziekenhuis als verloskundige. In het schilderen heeft ze nooit lessen gevolgd. Het is voor haar een hobby, een grote passie. Met de door haarzelf aangeleerde technieken probeert ze haar ideeën op doek over te brengen.

In 1997 is Mirka naar Nederland gekomen en getrouwd met Andere. In 2003 is ze gestart met de opleiding tot verpleegkundige en in de functie is ze jarenlang bij Treant Zorggroep ziekenhuislocatie Scheper werkzaam geweest. Inmiddels heeft ze zich helemaal toegelegd op het schilderen. De veelkleurige werken hebben diverse thema's, bloemen,  vogels, dieren, mensen maar daarnaast ook abstracte schilderijen.

Locatie: De Horst
Periode: jan t/m maart 2020

Refaja: Henk Fischer

De IJsvogel: “Drie jaar geleden ben ik begonnen met het fotograferen van ijsvogels. Door ze zeer regelmatig in hun natuurlijke omgeving vast te leggen heb ik hun hele levenscyclus in beeld gebracht. Deze prachtige vogels zijn zo fotogeniek dat het iedere keer weer geweldige kleurrijke foto’s oplevert. Daarnaast schilder ik met ‘digitale verf’ oftewel met de computer. Zo verander ik foto’s van alledaagse gebruiksvoorwerpen in een modern digitaal kunstwerk.”

Locatie: ziekenhuislocatie Refaja
Periode: juli t/m maart 2020

Refaja: Marita de Boer

Ik ben Marita de Boer en ik schilder abstracte schilderijen. Ik doe dit naast mijn baan als assistente jeugdgezondheidszorg bij de GGD Drenthe. Sinds een aantal jaren schilder ik in een schildersgroep en thuis, ook heb ik jaren les gehad. Ik ben begonnen met schilderijen in de nuances zwart, grijs, wit en gebruik daarbij veel pasta. Tegenwoordig  verwerk ik naast de pasta ook  allerlei andere materialen in mijn schilderijen en meer kleuren. Het schilderen brengt mij ontspanning en ik kan mijn creativiteit erin kwijt.  

Locatie: ziekenhuislocatie Refaja
Periode: juli t/m maart 2020

Refaja: Jannie Eding

Als kind was ik altijd al erg creatief. Ik ben pas in 2008 gaan schilderen. Ik heb les genomen en was direct enthousiast. Ik schilder op doek met acrylverf. Ik werk het liefst met paletmes en restmaterialen. Met deze techniek voel ik mij heerlijk en kan ik mij blijven ontwikkelen. Ik hou van heldere en stralende kleuren, dat vind je dan ook terug in mijn schilderijen. Zie jannieeding.nl

Locatie: ziekenhuislocatie Refaja
Periode: juli t/m maart 2020

Bilderdijk: Schilderclub Bilderijk

De schilderclub van woonwijkcentrum Bilderdijk is een schilderclub waar de bewoners mooie dingen maken. In totaal zijn 24 schilderijen te bezichtigen tijdens deze expositie in Bilderdijk. Samen met de schildervrijwilligers en de bewoners zijn de mooiste schilderijen uitgekozen.