Zorg en gezelligheid op dagbehandeling Leveste Care › Treant Zorggroep

Zorg en gezelligheid op dagbehandeling Leveste Care

Geplaatst op: 2 december 2014

Mensen die een beroerte hebben gehad en ouderen met een ziekte als MS, Parkinson of COPD, hebben overdag soms zorg en behandeling nodig. Om te revalideren, voor een goede dagindeling of om het thuisfront een beetje te ontlasten. Deze mensen kunnen een of meer dagdelen per week terecht op de dagbehandeling van De Horst in Emmen, onderdeel van Leveste Care.

Zo’n vijftien ouderen komen op maandag, dinsdag, donderdag en/of vrijdag naar de dagbehandeling in De Horst. Samen met twee medewerkers beginnen ze de dag met een kop koffie en het doornemen van de krant. Daarna gaat iedereen zijn of haar eigen weg. “Sommige cliënten hebben een afspraak bij de fysiotherapeut, logopedist of bijvoorbeeld ergotherapeut”, vertelt Inge Bentum, verzorgende en zorgcoördinator op de dagbehandeling. “Anderen gaan naar een activiteit in De Horst, zoals klassieke muziek luisteren, kaarsen maken of hout bewerken. Er is hier heel veel te doen! Tussen de middag komen we samen om te eten en daarna kunnen de cliënten rusten of slapen. Na het middaguur kunnen ze weer meedoen aan een activiteit, gaan ze naar een behandelaar of drinken ze samen een kop koffie.”

Zo lang mogelijk thuis wonen
De medewerkers en vrijwilligers organiseren in de huiskamer van de dagbehandeling ook activiteiten, zoals kaarten maken of spelen op de braintrainer. Daarnaast bieden ze verzorging als dat nodig is. Ze kijken altijd naar wat de cliënten nodig hebben en wat ze wensen. “De cliënten staan centraal”, legt Inge haar collega Alie Skelly uit. “Voordat mensen hier komen, hebben we een kennismakingsgesprek met ze, het liefst met een familielid erbij. Wat verwachten ze van ons? Ook daarna vragen we de cliënten en hun familie regelmatig hoe het gaat en wat ze eventueel anders willen zien. Als het nodig is, bespreken we dit met de andere behandelaars. We streven er samen naar dat de mensen zo lang en goed mogelijk thuis kunnen blijven wonen.”

Eén grote familie
De mensen die naar de dagbehandeling komen, vormen een hechte en gezellige groep, vinden Inge en Alie. De heer Elema en de heer Peters, cliënten op de dagbehandeling, zijn het daarmee eens. “Ik kom hier drie dagen per week, maar ik zou wel vaker willen”, zegt de heer Elema. “Ik heb het hier erg naar mijn zin. Ik maak veel sudoku’s, daar ben ik aan verslaafd. Ook ga ik naar de oefenzaal om te fietsen en ‘legstretches’ te doen. Soms kom ik bekaf thuis, haha.” De heer Peters gaat ook drie dagen naar de dagbehandeling en kijkt daar iedere keer weer naar uit. “Ik ben altijd blij als de taxi komt. Als ik dit zou moeten missen… Het is zo gezellig. We zijn met elkaar bezig en ondernemen samen activiteiten. We zijn hier één grote familie.”In de toekomst zal er meer en meer wijkgericht gewerkt gaan worden waarbij De Horst zich richt op de wijken Angelslo en Emmerhout.