Zin in het leven zonder benen › Treant Zorggroep

Zin in het leven zonder benen

Geplaatst op: 26 februari 2019

Twee benen kwijtraken en daardoor weer zin hebben in het leven. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar voor Sjoerd Klopstra (71) is het de waarheid. Door vaatlijden – beter bekend als aderverkalking – stroomde er bijna geen bloed meer door zijn been, wat voor veel klachten en helse pijnen zorgde. Een amputatie en een intensief revalidatietraject boden uitkomst.

,,Voor het been werd afgezet, zei ik: ‘stop mij maar in een kist’, zoveel pijn had ik. Ik was zelfs al naar de huisarts geweest voor een wilsverklaring”, zegt Klopstra over de periode voor zijn bovenbeenamputatie. ,,Maar ik werd naar de afdeling pijnbestrijding van het ziekenhuis in Hoogeveen gestuurd en zij stuurden me door naar de afdeling chirurgie van Treant. Daar was de keuze snel gemaakt. Eerst was mijn grote teen al zwart geworden, daarna mijn hele voet, dus het been moest eraf.”

Hartoperatie

Doordat Klopstra in 2004 al een been verloor aan dezelfde kwaal, zit hij de rest van zijn leven in een rolstoel. ,,Het is wat het is. Ik heb het vanaf de eerste dag geaccepteerd. Dit is namelijk veel beter. Ik heb tweeënhalve maand ondraaglijke pijn gehad, dat was onmenselijk. En tja, het zit in de familie. Ik ben er het ergste aan toe, maar ik kom uit een gezin van tien kinderen en we hebben allemaal wel iets met de bloedsomloop of met het hart. Een aantal heeft al een hartoperatie gehad. Ik heb zelf in 2014 ook vijf omleidingen aan mijn hart gekregen. Ik was altijd een actieve jongen, hoor. Daar ligt het niet aan.”

Om te herstellen van de operatie en zich voor te bereiden op zijn verdere leven, maakte Klopstra in het ziekenhuis al kennis met zorgbemiddelaar Gerda Welling.

,,Zij zorgde ervoor dat hij kon revalideren in Weidesteyn, een verzorgings- en revalidatiecentrum van Treant Zorggroep in Hoogeveen. ,Als je je een beetje wil redden vanuit de rolstoel, dan moet je sterke armen hebben. Daar heb ik aan gewerkt door oefeningen te doen, zoals fietsen met de armen en een soort roeien. Maar ook gewichten trekken, dan doe ik 30 keer elf en een halve kilo en opdrukken in de rolstoel, ook 30 keer. Ik had ook al wel sterke armen, hoor.”

Regelmaat

Dat is niet het enige wat hem goed bevalt aan het revalidatietraject. ,,De regelmaat heeft me heel erg goed gedaan. Regelmatig eten, mensen die er altijd voor zorgen dat je op tijd je medicamenten krijgt. Door die regelmaat ben ik in de twee maanden dat ik er was acht kilo aangekomen.” Aan alles is te merken dat Klopstra blij is met zijn herwonnen gezondheid, ondanks dat hij twee benen mist. ,,Of ik wel eens naar buiten ga? Nou, een vriend van mij woont vlakbij Weidesteyn. Die heeft de stoep voor zijn voordeur iets aangepast, zodat ik met de rolstoel naar binnen kan. Op zondagen ging ik daarheen om daar voetbal te kijken, want in Weidesteyn hebben ze helaas geen Live Eredivisie.”

Nette jongen

,,Ik ben een nette jongen. Ik heb altijd een kostuum aan, of op zijn minst een net vest. Daarnaast heb ik protheses. Ik zal er nooit op kunnen lopen, maar als iemand naar me kijkt ziet hij of zij iemand met een nette pantalon en schoenen. Dat wekt niet de indruk dat ik hulp nodig heb.” ,,Ik ben lang vertegenwoordiger geweest. Van zuivelproducten, Zwitserse bonbons en later medicijnen en nog later werkte ik als manager op Vliegveld Hoogeveen. Toen ging ik ook altijd netjes gekleed op pad. Maar goed, omdat ik er dus keurig uit zie en mijn hoofd ook nog prima werkt, dachten ze dat ik mezelf nog prima zou kunnen redden in mijn appartement. Zelf zag ik dat niet zitten. Ik heb samen met Gerda Welling een hele strijd moeten voeren om naar het verzorgingshuis te mogen.” Uiteindelijk kreeg hij, mede dankzij de inspanning van zorgbemiddelaar Welling, een zorgindicatie en een plek in een  woonwijkcentrum in Hoogeveen toegewezen.

En zo kijkt Sjoerd Klopstra, nu de pijn uit zijn leven is verdwenen, weer vol goede moed vooruit. ,,Ik hoop dat ik nog vele jaren in gezondheid mag blijven leven.”

Zin in het leven zonder benen

Zin in het leven zonder benen

Gerelateerde locaties

Gerelateerde specialismen