Ziekenhuizen in regio starten kenniscentrum kinderdiabeteszorg › Treant Zorggroep

Ziekenhuizen in regio starten kenniscentrum kinderdiabeteszorg

Geplaatst op: 10 november 2010

Kenniscentrum DIABIJ maakt de beste zorg dichtbij huis mogelijk

Vijf ziekenhuizen in Drenthe en Noord-Overijssel starten een regionaal kenniscentrum voor kinderdiabeteszorg ‘DIABIJ’. Specialisten delen kennis, stellen gezamenlijke behandelprotocollen op en overleggen regelmatig regionaal, waardoor de kwaliteit van de kinderdiabeteszorg toeneemt. Ook worden er voor de kinderen gezamenlijk activiteiten georganiseerd. DIABIJ is een initiatief van het Diaconessenhuis Meppel, het Röpcke Zweers Ziekenhuis Hardenberg, het Scheper Ziekenhuis Emmen, het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Ziekenhuis Bethesda Hoogeveen.

De kinderdiabeteszorg is al goed in deze ziekenhuizen. Door expertise te delen kunnen de specialisten kinderen en hun ouders of verzorgers nog beter helpen. Op elk gewenst moment kunnen de artsen met collega’s in een ander ziekenhuis overleggen over een bijzondere zorgvraag. En toch blijft elk ziekenhuis zelf de zorg aanbieden. Op deze manier blijft de beste zorg zo dicht mogelijk bij huis.

De ziekenhuizen organiseren afzonderlijk al regelmatig activiteiten voor kinderen met suikerziekte, door deze samenwerking kan ook dit verder uitgebreid worden. Het gaat hierbij om voorlichtingsbijeenkomsten over de invloed van diabetes op het dagelijks leven, maar ook lotgenotencontacten. Daarnaast gaat DIABIJ ook meer sport- en spelactiviteiten organiseren. Beweging is goed voor kinderen en ze leren op een speelse en actieve manier hoe ze het beste met diabetes om kunnen gaan.

Woensdag 10 november is DIABIJ feestelijk geopend in theater ‘de Muzeval’ in Emmen. Voor de opening zijn alle kinderen met diabetes die in de vijf betrokken ziekenhuizen worden behandeld uitgenodigd samen met familie.