Ziekenhuisonderzoek Elsevier scores 2017 › Treant Zorggroep

Ziekenhuisonderzoek Elsevier scores 2017

Geplaatst op: 30 november 2017

Ieder jaar in november publiceert weekblad Elsevier een overzicht van prestaties van Nederlandse ziekenhuizen. In 2017 zijn de scores voor Treant iets veranderd. De totaalscore voor locatie Bethesda in Hoogeveen zakt van 3 bolletjes in 2016 naar 2 in 2017. Locatie Refaja (Stadsknaal) laat een aantal verbeteringen zien, al blijft het eindoordeel 1 bolletje van maximaal 4. Dat is en blijft ook het eindoordeel van locatie Scheper in Emmen.

De scores van Elsevier zijn minder eenduidig dan die bij de Top-100 van het AD, waar alle ziekenhuislocaties van Treant een hogere score noteerden. “Toch helpt het overzicht van Elsevier, het laat zien wat we kunnen leren van andere ziekenhuizen”, aldus bestuursvoorzitter Carla van de Wiel. “De zorg voor onze patiënten kan nog beter: 1 van 4 bolletjes voor twee van onze locaties geeft geen reden voor tevredenheid. Er is dus nog veel werk aan de winkel. Ik heb er alle vertrouwen in dat we samen ook in deze lijst de weg naar boven weer zullen vinden”.

Effectiviteit
Alle drie ziekenhuislocaties scoren in het onderzoek van dit jaar aanzienlijk beter op het punt ‘effectiviteit’. Daarbij wordt gekeken of ziekenhuizen zorg op een nauwkeurige en juiste manier verlenen. En of de dokters hun werk doen op wetenschappelijk gebaseerde kennis. Met name locatie Refaja (Stadskanaal) scoort daar goed: 3,5 van 4 bolletjes.

Financiën
De financiële situatie van de ziekenhuisgroep van Treant wordt ook door Elsevier benoemd als een aandachtspunt. We weten al dat 2018 het jaar van de waarheid wordt: Treant moet weer financieel gezond worden en zwarte cijfers gaan schrijven. Elsevier signaleert dat ook en geeft Treant een half bolletje, waar dat er vorig jaar nog 2 waren.

Overzicht
Op de meeste andere indicatoren scoorde Treant hetzelfde als vorig jaar. Een overzicht is hieronder te vinden. Op hun site geeft Elsevier ook uitleg over hun onderzoeksmethode. (Let op: betaalde pagina.)