Ziekenhuislocaties Treant werken doelmatig › Treant Zorggroep

Ziekenhuislocaties Treant werken doelmatig

Geplaatst op: 5 december 2016

Uit een onafhankelijk onderzoek blijkt dat er in de ziekenhuislocaties van Treant Zorggroep doelmatig gewerkt wordt. Het gaat om de locaties Bethesda in Hoogeveen, Scheper in Emmen en Refaja in Stadskanaal. Dat wil zeggen dat er geen onnodige zorg wordt verricht en dat patiënten minder vaak worden doorverwezen naar een ander ziekenhuis. Met andere woorden: patiënten kunnen vaker van a tot z geholpen worden. Dat is prettig voor patiënten en zorgt voor lagere kosten voor verzekeraars.

Uit het onderzoek blijkt dat de ziekenhuizen van Treant Zorggroep het in vergelijking met de rest van het land 10 procent beter doen. Het landelijke beeld is dat patiënten bij andere ziekenhuizen vaak worden doorverwezen, met alle negatieve gevolgen van dien voor zowel de patiënt als zijn verzekeraar. Bij Treant is die zorg dichtbij voor patiënten met minder kosten.

‘We zijn bijzonder verheugd over het feit dat dit beeld nu onafhankelijk is vastgesteld’, zegt Marcel Kuin, voorzitter van de raad van bestuur van Treant. Het bevestigt dat de fusie tot daadwerkelijke voordelen leidt. ‘We kunnen door deze manier van samenwerken veel zorg op onze locaties aanbieden en we zien het effect van de toch wel unieke manier waarop we de zorg in Drenthe en Groningen organiseren.’ Wel stelt Kuin vast dat het financiële resultaat van Treant mede hierdoor al twee jaar negatief is. Treant bespreekt deze situatie met verzekeraars en heeft vertrouwen in een positieve bijstelling van de financiële afspraken.

De komende periode gaat Treant verder met de doorontwikkeling van de locatieprofilering van de ziekenhuislocaties. Dat wil zeggen dat er gekeken wordt naar een patiëntvriendelijke en efficiënte verdeling van het zorgaanbod over de locaties. Vanaf januari bespreekt Treant haar beelden met de inwoners, gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars.