Ziekenhuis betreurt fout › Treant Zorggroep

Ziekenhuis betreurt fout

Geplaatst op: 7 december 2012

Veertien patiënten van het Scheper Ziekenhuis met de ziekte van Hodgkin ontvingen sinds september 2008 een te hoge dosering chemotherapie. Het ziekenhuis betreurt deze fout ten zeerste en biedt haar excuses aan. De patiënten zijn door het ziekenhuis persoonlijk geïnformeerd.

Bij het wisselen van leverancier eerder dit jaar ontdekte de ziekenhuisapotheker dat er een fout werd gemaakt bij het omrekenen van de dosis Bleomycine, een van de bestanddelen van de chemotherapie. Als gevolg daarvan ontvingen de patiënten de helft meer dan de gebruikelijke hoeveelheid die nodig is om deze ziekte te bestrijden.

De maximale toegestane dosis is niet overschreden. Of de bijwerkingen het gevolg zijn van de hogere dosis Bleomycine is niet te zeggen. Het ziekenhuis kan daarom niet uitsluiten of patiënten schade hebben ondervonden.

Het ziekenhuis is geschrokken van deze gebeurtenis en heeft al haar oncologische behandelprotocollen en bereidingsprotocollen door een externe apotheker laten onderzoeken op fouten. Hierin zijn geen onvolkomenheden aangetroffen.

De apotheek van het Scheper Ziekenhuis voldoet aan de kwaliteitsnorm GMP-z, een kwaliteitsborgingssysteem voor onder andere de ziekenhuisfarmacie.

De calamiteit is gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Oncologiepatiënten onder behandeling van het Scheper Ziekenhuis kunnen voor meer informatie terecht bij hun behandelend medisch specialist of oncologieverpleegkundige.