Ziekenhuis Bethesda loopt voorop met desinfectie scopen › Treant Zorggroep

Ziekenhuis Bethesda loopt voorop met desinfectie scopen

Geplaatst op: 4 juni 2013

Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen heeft een ultramoderne ‘wasstraat’ geopend voor de desinfectie van scopen. Dit zijn flexibele slangen voor inwendig onderzoek. In de wasstraat wordt het vuile en schone proces volledig van elkaar gescheiden. Bovendien worden alle scopen nu op één centrale plek in het ziekenhuis gereinigd. “Hiermee voldoen we aan de eisen van de toekomst én lopen we landelijk voorop”, verzekert Sandra van der Meulen, teamleider scopieafdeling van Ziekenhuis Bethesda.

Het hart van de nieuwe wasstraat wordt gevormd door drie hightech reinigings- en desinfectiemachines. Het zijn zogeheten doorgeefmachines: de scopen gaan er aan de ene kant vuil in en komen er aan de andere kant schoon weer uit. Is de reinigingscyclus nog niet voltooid, dan kan de machine simpelweg niet worden geopend. “Doordat dit proces volledig is geautomatiseerd, is de kans op menselijke vergissingen vrijwel nihil”, benadrukt Peter Schlepers, hoofd van de Hoogeveense scopieafdeling.
Hoewel de Hoogeveense scopiereiniging voorheen ook aan alle eisen voldeed, legt Ziekenhuis Bethesda de lat nu dus nog hoger. En dat doet het ziekenhuis elke dag: de kwaliteit en veiligheid van de zorg continu verbeteren.

Glashelder
Ziekenhuis Bethesda heeft er bewust voor gekozen om het reinigen en desinfecteren van scopen op één centrale plek door scopieverpleegkundigen uit te laten voeren. “Door die taak bij de scopieverpleegkundigen onder te brengen, is de verantwoordelijkheid glashelder. Bovendien hebben de scopieverpleegkundigen veel kennis van de werking en reiniging van scopen”, verklaart teamleider Van der Meulen. "Dankzij de aanschaf van nieuwe apparatuur en het concentreren van het desinfectieproces behoort Ziekenhuis Bethesda tot de landelijke top."