Ziekenhuis Bethesda deelt gratis vuurwerkbrillen uit › Treant Zorggroep

Ziekenhuis Bethesda deelt gratis vuurwerkbrillen uit

Geplaatst op: 14 december 2012

Ziekenhuis Bethesda geeft de komende weken gratis vuurwerkbrillen weg. De actie moet leiden tot minder vuurwerkslachtoffers met oogletsel tijdens de jaarwisseling.

Bij de vorige jaarwisseling zijn er in Nederland 21 ogen volledig blind geworden. Voor oogarts mevrouw Th. E. Baart-Heringa is ieder vuurwerkslachtoffer er één te veel. “De vuurwerkbril voorkomt dat het vuurwerk bij de ogen kan komen. Hij moet niet alleen gedragen worden door degene die het vuurwerk afsteekt, maar óók bij het kijken naar vuurwerk. Vaak worden ook omstanders getroffen door vuurwerk.”

De oogarts vervolgt: “De meest ernstige verwondingen komen door vuurpijlen (siervuurwerk) die van richting veranderen en door zelfgemaakt vuurwerk en kruit. Gevolgen kunnen zijn verbrandingen aan het oog, troebel hoornvlies, staar, verwondingen door het scheuren van het hoornvlies en/of de oogbol die gehecht moeten worden. Dit alles met slechter zien of zelfs blindheid als resultaat.”

Met de preventieve actie hoopt Ziekenhuis Bethesda oogletsel te voorkomen. Patiënten en bezoekers kunnen de vuurwerkbril gratis afhalen vanaf maandag 17 december, van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 16.00 uur, bij de receptie van de polikliniek Oogheelkunde van Ziekenhuis Bethesda (zolang de voorraad strekt, één per persoon). Adres: gebouw Y op het terrein van Ziekenhuis Bethesda, dr. G.H. Amshoffweg 1 in Hoogeveen.