Zet je schaamte opzij en zet je eigen gezondheid voorop! › Treant Zorggroep

Zet je schaamte opzij en zet je eigen gezondheid voorop!

Geplaatst op: 14 juni 2018

Pijn aan je rug of een flinke beschadiging aan je oog; daarvoor ga je naar de huisarts of het ziekenhuis. Dat is logisch. Toch? De praktijk laat zien dat niet alle vrouwen tijdig aan de bel trekken als ze last hebben van gynaecologische klachten. Vrouwen hopen dat klachten weer verdwijnen, omdat ze vanwege schaamte en angst een bezoek aan de dokter vermijden. Goede zorg is ontzettend belangrijk. Ook bij gynaecologische problemen. Daarom geeft Treant het advies: Zet je schaamte opzij en zet je eigen gezondheid voorop!

De vulvapoli bij Treant is een samenwerking tussen de specialismen Dermatologie en Gynaecologie. Bepaalde gynaecologische klachten hebben raakvlakken met klachten van de huid en andersom. Veel klachten van vrouwen gaan gepaard met jeuk, een schraal gevoel en pijn. En dat is in veel gevallen goed te behandelen.

‘Het is zo zonde dat vrouwen vanwege schaamte over hun klachten een bezoek aan het ziekenhuis uitstellen’, meent gynaecoloog Ruth Elberink, ‘Zeker als je weet dat wij bij 95% van de vrouwen al tijdens het eerste bezoek een diagnose kunnen stellen, waardoor we meteen met een behandeling kunnen starten.’

V.l.n.r.: Ruth Elberink, Gerda van der Wier, Nanna Gelling en Marjon Riksen
V.l.n.r.: Ruth Elberink, Gerda van der Wier, Nanna Gelling en Marjon Riksen

Dermatoloog Gerda van der Wier sluit zich aan bij Elberink en vindt de goede samenwerking  tussen de specialismen een voordeel voor de patiënt. ‘Tijdens ons maandelijkse gezamenlijke spreekuur dat de naam Vulvapoli heeft, kunnen we vrouwen snel helpen doordat we dezelfde patiënt gelijktijdig zien. De afstemming onderling is er dus meteen. ‘Indien nodig krijgt de Vulvapoli ondersteuning van een uroloog, seksuoloog of bekkenbodemfysiotherapeut, omdat bepaalde problemen, zoals pijn,  consequenties kunnen hebben bij het plassen en het hebben van seks.

Zowel ziekenhuislocatie Scheper in Emmen als ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal hebben een Vulvapoli. Ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen heeft er geen, maar huisartsen uit deze regio kunnen patiënten vanzelfsprekend naar een andere locatie van Treant Zorggroep verwijzen. Gynaecoloog Ruth Elberink en dermatoloog Gerda van der Wier verzorgen de poli in Emmen, waar in Stadskanaal gynaecoloog Marjon Riksen en verpleegkundig specialist Dermatologie Nanna Gelling zich op de poli over de patiënten ontfermen.

Gerelateerde specialismen

Gerelateerd