Wonen bij Treant in monumentaal Van Lunzenhuis in Odoorn › Treant Zorggroep

Wonen bij Treant in monumentaal Van Lunzenhuis in Odoorn

Geplaatst op: 28 maart 2018

In het monumentale Van Lunzenhuis in Odoorn maakt Treant Zorggroep vier appartementen. Ouderen met een zorgvraag kunnen hier zelfstandig wonen met zorg dichtbij van het naastgelegen woonwijkcentrum De Paasbergen. De verbouw om het pand geschikt te maken voor ouderen met een zorgvraag start begin april. Naar verwachting kan er in december 2018 worden gewoond in het monumentale pand.

Het Van Lunzenhuis, genoemd naar oud dominee Harm van Lunzen, is gebouwd rond 1860 en is een Rijksmonument. Het pand werd gebruikt als huisartsenpraktijk. De praktijk verhuisde in 2015 naar De Paasbergen. Dat is ideaal voor bewoners van de Paasbergen volgens hoofd Gerrie Hamberg: ‘De huisarts kreeg meer ruimte en is nog dichterbij voor onze minder mobiele bewoners.’ Sinds de verhuizing stond het Van Lunzenhuis leeg. Dankzij subsidie van Monumentenzorg gaat hier nu snel verandering in komen.

Verbouw rijksmonument
Het Van Lunzenhuis is een rijksmonument en daarom moet de verbouw aan een aantal richtlijnen voldoen. Aan het uiterlijk van het pand, met zijn karakteristieke boogramen, verandert niets. De oude steunbalken blijven in zicht en ook de indeling blijft zoals deze is. ‘We voegen enkel sanitair toe, leggen een nieuwe vloer die niet te glad en niet te stroef is en we verwijderen de drempels’, vertelt Gerrie. Daarnaast worden de appartementen voorzien van domotica. ‘Dat zijn ICT-toepassingen waarmee mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Denk aan gordijnen en deuren die op afstand bediend kunnen worden, camerabewaking, automatische verlichting en vergrendeling van de deur.’

Karakteristiek, modern en betaalbaar
De appartementen ogen karakteristiek maar voldoen tegelijkertijd aan de eisen van deze tijd. De huur van de appartementen blijft laag en zal onder de huurtoeslag liggen. Momenteel is er een wachtlijst voor appartementen in- en rondom De Paasbergen. Mensen die al op de wachtlijst staan en in aanmerking komen voor het huren van een appartement in het Van Lunzenhuis worden hierover geïnformeerd.

Gerelateerde locaties