Wondertelefoon feest van herkenning voor bewoners Zuidermarke › Treant Zorggroep

Wondertelefoon feest van herkenning voor bewoners Zuidermarke

Geplaatst op: 18 oktober 2019

‘Tulpen uit Amsterdam’, ‘och was ik maar bij moeder gebleven’ en ‘daar bij de waterkant’. Deze en andere liedjes van vroeger klinken uit een heuse wondertelefoon. De liedjes roepen waardevolle herinneringen op bij bewoners met beginnende dementie van Zuidermarke in Emmen.

Alledaagse dingen worden steeds moeilijker voor bewoners met beginnende dementie. Maar dat ze de hoorn van een ouderwetse telefoon aan hun oor moeten houden om iets te horen, dat weten ze vaak nog wel. En daarom bouwde Gert Reemijer, vrijwilliger in Zuidermarke, samen met zijn zoon een wondertelefoon. De wondertelefoon is een ouderwetse telefoon met een kiesschijf: ‘Als bewoners de hoorn optillen en een nummer draaien met de kiesschijf, horen ze een liedje’, zegt Gert Reemeijer trots.

Mevrouw Post fleurt zichtbaar op als ze de wondertelefoon ziet. ‘Wat een ouderwets ding. Doet hij het nog?’, vraagt ze enthousiast.

Mevrouw luistert aandachtig naar de muziek
Mevrouw luistert aandachtig naar de muziek
De wondertelefoon
De wondertelefoon

Als ze aan de kiesschijf draait, begint ze vrolijk mee te zingen met het liedje 'tulpen uit Amsterdam’. Haar voeten bewegen mee op de maat van de muziek. Spontaan begint een andere bewoner, die rustig aan het puzzelen is, ook mee te zingen. ‘Prachtig om te zien dat ze de telefoon direct herkennen en de liedjes volop meezingen’, zegt Gert enthousiast.

Uitkomst

‘Niet iedereen vindt onze groepsactiviteiten even leuk. Dan is de wondertelefoon echt een uitkomst’, vertelt activiteitenbegeleider Pia Bulder. ‘Iemand kan zo bij de groep in de huiskamer blijven zitten en toch zijn of haar eigen ding doen.’ Wondertelefoons met verschillende genres zoals klassieke muziek, kerkmuziek, jazz of volksliederen: ‘voor ieder wat wils, dat zou echt heel erg mooi zijn’, fantaseert Pia.

Oproep

De wondertelefoon is hartstikke populair onder bewoners in Zuidermarke en daarom zoekt Gert nog meer oude telefoons die hij kan omtoveren tot wondertelefoon. Heeft u een ouderwetse telefoon met draaischijf? Breng hem dan naar Zuidermarke aan de Wilhelminastraat 8 in Emmen of neem contact op met Pia Bulder via p.bulder@treant.nl of 0591 22 83 03.

RTV Drenthe bracht de werking en meerwaarde van de wondertelefoon in beeld. Bekijk de reportage terug op hun website

Gerelateerde locaties