Vrijwilligersdag Treant in teken van ontmoeting en scholing › Treant Zorggroep

Vrijwilligersdag Treant in teken van ontmoeting en scholing

Geplaatst op: 21 april 2018

Iedereen wil er met mooi weer graag op uit, maar voor mensen die wat minder mobiel zijn is dat niet vanzelfsprekend. Zij zijn vaak afhankelijk van naasten of van onze vrijwilligers om toch zo vaak mogelijk te kunnen genieten van de buitenlucht. Ruim 200 vrijwilligers konden vandaag alles te weten komen over onder andere valpreventie en hoe zij veilig op pad kunnen gaan met bewoners.

De dag werd afgetrapt door bestuursvoorzitter Carla van de Wiel: ‘Onze vrijwilligers bieden net dat stukje extra aandacht, een vriendelijk woord, uitstapje of een luisterend oor waardoor bewoners hun verhaal kwijt kunnen. Daarmee zijn ze voor Treant van onschatbare waarde’.

Na een muzikaal intermezzo van zangeres Lana Wolf volgden vrijwilligers diverse workshops. Behalve valpreventie was het ook mogelijk om te leren hoe je moet omgaan met onbegrepen gedrag, het kunnen herkennen van de verschillende fasen van dementie en kon je  ervaring op te doen in het ondersteunen bij slik- en spraakproblemen. Daarnaast was er gelegenheid voor vrijwilligers om ervaringen uit te wisselen.

Workshop valpreventie
Workshop valpreventie
In balans blijven tijdens workshop valpreventie
In balans blijven tijdens workshop valpreventie

Een vrijwilliger vertelt enthousiast over de workshop valpreventie: ‘Simpele dingen zoals in- en uitstappen van een auto zijn voor minder mobiele bewoners een uitdaging. In de workshop konden we zelf oefenen hoe het is om niet goed ter been te zijn en te ervaren welke ondersteuning hierin nodig en fijn is.’

De vrijwilligersdag is onderdeel van een breed scala aan scholingsmogelijkheden voor vrijwilligers voor wonen en zorg in Emmen en omstreken, Borger-Odoorn en Coevorden. Vrijwilligers die actief zijn in de locaties voor wonen en zorg in de regio Hoogeveen/De Wolden volgen een speciale scholingsdag verzorgd door de gemeente.