Vrijwilligers Treant bijeen op scholingsdag › Treant Zorggroep

Vrijwilligers Treant bijeen op scholingsdag

Geplaatst op: 10 april 2017

Afgelopen zaterdag, 8 april, kwamen maar liefst tweehonderd vrijwilligers van Treant Zorggroep samen op de scholingsdag in het Drenthe College in Emmen. Vrijwilligers die actief zijn in de locaties voor wonen en zorg in Emmen en omstreken, Borger-Odoorn en Coevorden waren van harte uitgenodigd voor deze dag die in het teken stond van informatie-uitwisseling, deskundigheidsbevordering en het ontmoeten van collega-vrijwilligers.

De dag werd afgetrapt met een lezing van Peter Vader. Hij beschrijft zichzelf als ‘expert van de lach en deskundig mensenraker’ en vertelde zaterdag geambieerd over het maken van écht contact met mensen. De vrijwilligers hoorden hoe ze dit kunnen doen met onder meer lichaamstaal, door goed naar mensen te luisteren en oogcontact te maken. Daarna volgden de vrijwilligers diverse workshops. Onder meer over dementie, palliatieve zorg, voeding, delier, agressie en het begeleiden van minder mobiele zorgvragers. Uiteraard was er volop gelegenheid voor de vrijwilligers om elkaar te ontmoeten en samen ervaringen uit te wisselen.

Een vrijwilliger die een workshop volgde over niet-aangeboren hersenletsel vertelt: ‘Simpele dingen zijn voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel ineens heel moeilijk. Dat konden we in de workshop goed ervaren door te oefenen met een boterham smeren. Het schept begrip om te ervaren hoe het is als je een beperking hebt.’

In de locaties voor wonen en zorg van Treant zijn veel vrijwilligers actief. In de zorg voor bewoners en cliënten hebben vrijwilligers een belangrijke rol. Daarmee zijn ze voor Treant van onschatbare waarde. Met onder meer de scholingsdag worden de vrijwilligers begeleid en ondersteund. Vrijwilligers die actief zijn in de locaties voor wonen en zorg in de regio Hoogeveen/De Wolden krijgen op hun eigen locatie dezelfde workshops aangeboden.