Vrijwilligers geven cliënten extra kansen en aandacht › Treant Zorggroep

Vrijwilligers geven cliënten extra kansen en aandacht

Geplaatst op: 2 september 2014

De medewerkers van Leveste Care bieden de cliënten de zorg die ze nodig hebben. Maar er is altijd plek voor extra ‘handen’. Want hoe meer mensen, hoe meer je kunt doen. Daarom werken binnen Leveste Care zo’n 900 vrijwilligers. Mensen die zich met hart en ziel inzetten om de cliënten net dat beetje extra te geven.

De vrijwilligers hebben verschillende functies binnen de woonzorgcentra van Leveste Care. Zo helpen ze bijvoorbeeld mee met activiteiten, zoals sjoelen, zwemmen, kaarsen maken, gespreksgroepen en ontspanningsavonden. Ook zijn er vrijwilligers die het winkeltje of café op een locatie runnen of die maatje zijn voor een cliënt. “De vrijwilligers zorgen voor de extra’s”, aldus Klarien Woldring, coördinator vrijwilligerswerk in De Horst in Emmen. “We zijn erg blij met hen. We willen de cliënten namelijk zo veel mogelijk de kans bieden om hun eigen keuzes te maken. Zonder vrijwilligers zou het verblijf in een woonzorgcentrum een stuk kaler zijn.”

Extra aandacht
Cliënten hebben dankzij vrijwilligers niet alleen meer mogelijkheden, ze krijgen vooral ook extra aandacht. “Ze ervaren dat er mensen zijn die er echt voor hén zijn”, legt Marian Bosman uit, coördinator vrijwilligerswerk in De Schutse in Coevorden. “Ze kunnen in alle rust hun verhaal kwijt. We zien vaak dat er een mooie band ontstaat tussen de cliënten en vrijwilligers.” Ook de medewerkers zijn natuurlijk blij met de vrijwilligers. Zij krijgen daardoor wat meer rust in hun werk. Marian: “Als je in de zorg werkt, voel je wel eens dat je graag iets meer voor een cliënt wilt doen. Maar dat kan niet altijd. De vrijwilligers kunnen dat wel en ontnemen de medewerkers zo een beetje druk. Samen zorgen we ervoor dat de mensen in onze woonzorgcentra het zo goed mogelijk hebben.”

Genieten
Vrijwilligerswerk is dus belangrijk voor Leveste Care. Maar het is vaak ook belangrijk voor de vrijwilligers zelf. Zoals voor Meta van Eck van der Sluijs. Zij werkt inmiddels negen jaar vrijwillig in De Horst. Ze is lid van de cliëntenraad en helpt cliënten die zelf niet of nauwelijks mobiel zijn. Deze cliënten brengt ze bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut of naar een activiteit. “Negen jaar geleden stopte mijn baan”, vertelt Meta. “Omdat ik mijn dag graag zinvol wil besteden en iets voor anderen wil doen, ben ik begonnen met vrijwilligerswerk. En ik geniet er zo van! Vooral van het contact dat ik heb met de cliënten. Ik vind het geweldig dat ik iets voor ze kan betekenen en ze een beetje extra aandacht kan geven. Als ik op vakantie ben geweest, heb ik daarna altijd vreselijk zin om weer aan het werk te gaan!”

Wilt u ook vrijwilliger worden bij Leveste Care? Bel dan naar 0900-0591. Of neem contact op met de locatie waar u graag wilt werken.


Foto: De medewerkers en vrijwilligers van Leveste Care zorgen er samen voor dat de cliënten het goed hebben.