Vrijwilligers geven bewoners net dat beetje extra › Treant Zorggroep

Vrijwilligers geven bewoners net dat beetje extra

Geplaatst op: 2 september 2014

De medewerkers van Zorgpalet bieden bewoners en cliënten de zorg die ze nodig hebben. Maar hoe meer mensen er zijn, hoe meer aandacht je kunt geven. Daarom werkt Zorgpalet veel met vrijwilligers. Mensen die zich met hart en ziel inzetten om de bewoners en cliënten net dat beetje extra te geven.

In totaal werken op de drie locaties van Zorgpalet zo’n zeshonderd vrijwilligers. Zij ondersteunen bij creatieve- en beweegactiviteiten, beautyochtenden en zangmiddagen. Ook schenken veel vrijwilligers koffie en thee in de huiskamers en worden ze ingezet om specifieke wensen van bewoners en cliënten te vervullen. Vrijwilligersbemiddelaar Jolanda Nijmeijer zorgt ervoor dat de juiste persoon op de juiste plek terechtkomt. “Vrijwilligers moeten doen wat ze leuk vinden om te doen”, aldus Jolanda. “Ik heb daarom altijd eerst een gesprekje met ze. Wat zijn hun hobby’s en wat is hun ervaring? Naar opleiding en leeftijd kijk ik niet. Ik vind het vooral belangrijk dat de mensen openstaan voor de doelgroep en graag willen leren.”

Extra rust
De aanwezigheid van vrijwilligers geeft extra rust. Voor de medewerkers, maar ook voor de bewoners en cliënten. “Verzorgenden hebben veel taken”, vertelt vrijwilliger Frederike Knol. “In de ochtend zijn zij bijvoorbeeld druk bezig om mensen te wassen en aan te kleden. Ik help zelf onder meer mee in een huiskamer in Weidesteyn en merk dat het de bewoners rust geeft dat ik er ben: iemand die vraagt wat ze op hun brood willen hebben en een arm om hun schouder legt als ze verdrietig zijn.” Die extra aandacht is belangrijk voor de bewoners en cliënten. Daarom doet Zorgpalet veel moeite om de juiste vrijwilligers te vinden. “Vorig jaar verbleef hier een mevrouw uit Somalië, die niet goed Nederlands verstond”, geeft Jolanda als voorbeeld. “We hebben toen naar een vrijwilliger gezocht die haar taal sprak. Dat is gelukt. De mevrouw bloeide daardoor helemaal op.”

Veel voldoening
Het werk van de vrijwilligers is niet alleen belangrijk voor Zorgpalet. Ook voor de vrijwilligers zelf heeft het vaak een meerwaarde. Zij doen namelijk ervaring op, leggen andere contacten en vaak halen ze er – net als Frederike – veel voldoening uit. Frederike: “Ik ben gestart met dit vrijwilligerswerk omdat ik geen baan meer had en niet de hele dag thuis wilde zitten. Ik begon met twee dagdelen om te kijken hoe het zou gaan. Inmiddels werk ik hier zo’n zestien uur in de week. Ik maak ontbijt en lunch voor de bewoners, schenk koffie en thee, ga mee zwemmen en praat veel met ze. Ik zorg graag voor de mensen. En als ik zie dat ze een glimlach op hun gezicht hebben, dan is mijn dag goed!”

Wilt u ook vrijwilliger worden bij Zorgpalet?
Neem dan contact op met Jolanda Nijmeijer via 06 20 46 62 86 of nijmeijer.j@zorgpalet.nl.


Foto: Vrijwilliger Frederike Knol schenkt bewoners van Weidesteyn koffie en thee.