Vooruitstrevend hechtmateriaal levert op vele fronten voordeel op › Treant Zorggroep

Vooruitstrevend hechtmateriaal levert op vele fronten voordeel op

Geplaatst op: 10 oktober 2017

Minder postoperatieve wondinfecties, waardoor minder IC- en heropnames en een directe besparing van ongeveer 40 duizend euro per jaar. Dat is wat de invoering van nieuw antibacterieel hechtmateriaal Treant Zorggroep oplevert.

Door een goed inkooptraject heeft Treant Zorggroep een directe besparing weten te realiseren van ongeveer 40 duizend euro per jaar ten opzichte van het huidige assortiment aan hechtdraden binnen heel Treant.

De indirecte besparing valt, door het voorkomen van wondinfecties, echter nog veel hoger uit. Maarten Bodegom, chirurg en medisch manager Inkoop: ‘Uitgaande van 5.300 operaties per jaar (alleen chirurgie), mogen we – op basis van het landelijke gemiddelde wondinfectiepercentage - aannemen dat 80 patiënten een postoperatieve wondinfectie oplopen. De kosten die hieraan verbonden zijn, bedragen tussen de 160.000 en 320.000 euro (€2.000 tot €4.000 per patiënt). Het toepassen van het antibacteriële hechtmateriaal zou alleen al bij de vakgroep chirurgie indirect kunnen leiden tot een geschatte reductie in kosten van 50 tot 100 duizend euro per jaar. Ik ben dan ook verheugd dat we een topproduct hebben kunnen aanschaffen voor een goede prijs.’

Zorgverzekeraars
Gezien de enorme kosten van de postoperatieve wondinfecties sturen zorgverzekeraars aan op het gebruik van bacteriedodende hechtdraden. VGZ heeft hierover recent een uitspraak gedaan in een groot landelijk dagblad. Tot op heden gebruiken slechts een beperkt aantal ziekenhuizen in Nederland deze hechtdraden, waaronder het Radboudumc in Nijmegen en nu ook Treant Zorggroep.

Hechtmateriaal
Treant Zorggroep heeft gekozen voor de met Triclosan gecoate hechtdraden van de firma Johnson & Johnson (Ethicon). Triclosan is een bacteriedodend middel (geen antibioticum) dat al meer dan 50 jaar binnen de gezondheidszorg wordt gebruikt. Het middel vernietigt de celmembraan van de bacteriën en remt hierdoor de groei.