Vier sterren voor behandeling slaapapneu Scheper Ziekenhuis › Treant Zorggroep

Vier sterren voor behandeling slaapapneu Scheper Ziekenhuis

Geplaatst op: 9 december 2013

Het Scheper Ziekenhuis in Emmen behaalde onlangs vier (van de vijf) sterren voor de behandeling van slaapapneu. En verdient daarmee het predicaat Topkliniek. Dat willen zeggen dat patiënten in het Emmer ziekenhuis terecht kunnen voor een behandeling van slaapapneu die bovengemiddeld is. De sterren zijn uitgedeeld door de ApneuVereniging. Dat deden zij op basis van bijna 4000 patiëntervaringen.

Patiënten beoordeelden onder andere de wachttijd, de manier waarop de medewerkers van het ziekenhuis hen voorlichtten, de behandeling op zich en de deskundigheid van de specialisten. In het Scheper Ziekenhuis wordt multidisciplinaire gewerkt aan de diagnostiek en behandeling van slaapapneu. Naast de longarts, KNO-arts en de verpleegkundig specialist, worden ook de neuroloog en tandarts betrokken. Slaapapneu kan namelijk diverse oorzaken hebben, zoals een terugvallende kin of een dikke nek. Ook hangen veel aandoeningen samen met slaapapneu zoals obesitas, diabetes of hoge bloeddruk.

Slaapapneu
Bij Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) wordt tijdens de slaap de keelholte afgesloten. De ademhaling wordt dan onderbroken, dat wordt apneu genoemd. Slaapapneu zorgt voor zuurstofdaling en bijna-ontwaken van de patiënt. Hierdoor vermindert de slaapkwaliteit en kan het lichaam ’s nachts niet goed herstellen, gevolg is overmatige slaperigheid overdag. Slaapapneu is goed te behandelen, bijvoorbeeld door gebruik van een speciaal masker of anti-snurkbeugel of een ingreep aan de neus en/of keel.

Sterren
Het is de derde keer dat de patiëntenvereniging sterren uitdeelde aan klinieken. Het Scheper Ziekenhuis kreeg er tijdens de vorige uitreiking, in 2011, twee.