Veiligheid stond centraal op rollatordag in Het Ellertsveld › Treant Zorggroep

Veiligheid stond centraal op rollatordag in Het Ellertsveld

Geplaatst op: 4 februari 2014

Met de rollator een op- of afrit aflopen, remmen of op een oneffen terrein wandelen. Op woensdag 22 januari konden bewoners met een rollator op een speciaal oefenparcours in woonzorgcentrum Het Ellertsveld in Schoonoord laten zien hoe vaardig zij zijn. Op de rollatordag stond zowel het veilig gebruik van het hulpmiddel als de technische staat ervan centraal.

“De rollator is een goed hulpmiddel voor ouderen. Toch is het gebruik ervan vaak minder veilig dan mensen denken”, vertelt activiteitenbegeleidster Alma Geerts. “Door verkeerd gebruik kunnen ouderen soms een gevaar voor zichzelf, maar ook voor andere weggebruikers zijn. We willen dat onze bewoners  veilig de straat op kunnen. Daarom organiseerden we de rollatordag. Op deze dag brachten we de veiligheid van het hulpmiddel in kaart. Ouderen leerden hoe zij er goed mee om kunnen gaan. Bovendien waren de ouderen in een gezellige  en ongedwongen sfeer actief met elkaar.“

Tijdens de dag keek hulpmiddelenspecialist MobiVit naar de technische staat van de rollator. Vooral aan de remmen bleek vaak iets te mankeren. Daarnaast waren veel rollators niet op de juiste hoogte ingesteld. Hierdoor liepen sommige ouderen in een verkeerde houding. Waar nodig en mogelijk werden de gebreken meteen kosteloos gerepareerd.

Rollatorrijbewijs
Veiligheid van de rollator heeft ook te maken met het gebruik ervan. Daarom was er een oefenparcours, waar situaties werden nagebootst die de ouderen op straat kunnen tegenkomen, zoals op- en afritten. Ook oefenden de ouderen - onder wie een dame die de honderd jaar al gepasseerd is -  met het nemen van bochten, remmen, veilig gaan zitten en staan, wandelen op oneffen terrein en het overwinnen van obstakels zoals stoepranden. Voor allen die het oefenparcours met goed gevolg aflegden was er een ‘rollatorrijbewijs’.

Gerelateerde locaties