Uniek in Noord-Nederland: specialistische zorg bij problemen bij ontlasting › Treant Zorggroep

Uniek in Noord-Nederland: specialistische zorg bij problemen bij ontlasting

Geplaatst op: 23 november 2017

Een goede diagnose en behandeling van problemen bij ontlasting. Als enige in Noord-Nederland kan men daarvoor sinds kort terecht bij het nieuwe Defecatie Expertise Centrum van Treant Zorggroep.

Een Defecatie Expertise Centrum (DEC), waarvan er slechts zestien in Nederland zijn, beschikt over een speciaal team dat verantwoordelijk is voor patiënten met ontlastingsproblematiek. Hieronder vallen bijvoorbeeld ontlastingsincontinentie, (chronische) obstipatie, ontledigingsproblematiek, anale klachten en (chronische) bekkenpijn. Een DEC moet aan speciale kwaliteitseisen voldoen. Zo zijn er gestandaardiseerde zorgpaden met een hoge graad van organisatie waardoor op een snelle en efficiënte manier de diagnose en bijbehorende behandeling kan worden vastgesteld.

Het behandelteam van Treant bestaat uit medisch specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen. Zij werken via landelijk gestandaardiseerde richtlijnen. Het team heeft alle deskundigheid in huis en bestaat uit een maag-darm-chirurg, maag-darm-leverarts, bekkenfysiotherapeut, continentieverpleegkundige, gynaecoloog en uroloog. Hierdoor wordt alle benodigde specialistische kennis in de behandeling meegenomen. Patiënten kunnen in Stadskanaal en Emmen terecht op speciale voor deze problematiek ingerichte spreekuren. De mogelijkheden voor Hoogeveen worden nog onderzocht.

Kwaliteit van leven
Mensen blijven vaak lang rondlopen met klachten die zij als gênant ervaren. Bovendien worden deze klachten snel afgedaan met ‘je moet er maar mee leren leven’. Ontlastingsincontinentie is weliswaar niet levensbedreigend, maar een goede behandeling hiervan kan de kwaliteit van leven enorm verbeteren. Met een goede uitvraag van klachten, lichamelijk onderzoek en waar nodig aanvullend onderzoek, kunnen patiënten wel degelijk met hun klachten worden geholpen. Dit kan variëren van bijvoorbeeld een voedingsadvies, fysiotherapie, medicatie of een operatie.