Tweede Kamerlid Arno Rutte in gesprek met Treant over e-health › Treant Zorggroep

Tweede Kamerlid Arno Rutte in gesprek met Treant over e-health

Geplaatst op: 3 maart 2017

Op vrijdagmiddag 3 maart bracht Tweede Kamerlid Arno Rutte (VVD) een bezoek aan het ziekenhuis van Treant Zorggroep. Hij ging daar in gesprek met voorzitter van de raad van bestuur a.i. Carla van de Wiel, cardioloog Michiel Nagelsmit en verpleegkundig specialist Wietse Veenstra over telemonitoring bij patiënten met chronisch hartfalen. Een vorm van e-health die er voor zorgt dat patiënten meer rust hebben en minder last.

‘Dit soort voorbeelden moeten de norm worden’

De Emmer cardiologen van Treant Zorggroep hebben de zorg voor patiënten met chronisch hartfalen georganiseerd met behulp van telemonitoring, ook wel zorg op afstand genoemd. Het aantal opnames in het ziekenhuis daalde tot de helft en ook de herhaalbezoeken namen duidelijk af.

Proactief en preventief handelen door dagelijkse monitoring
Ruim 200 patiënten maken gebruik van deze vorm van zorg bij Treant, waarbij zij vanuit huis dagelijks én automatisch informatie over hun gezondheid (gewicht, pols, bloeddruk) doorgeven aan de verpleegkundig specialist van het ziekenhuis. De vorm van dagelijkse monitoring maakt het mogelijk proactief en preventief te handelen. Bij veranderingen in de gezondheidstoestand van de patiënt kan de cardioloog, verpleegkundig specialist, thuiszorg, revalidatieverpleegkundige of huisarts direct ingrijpen. Met als gevolg minder opnames in het ziekenhuis.

Rutte was aangenaam verrast over de samenwerking en de snelheid waarmee – dankzij deze vorm van e-health Treant dagelijks ingrijpt om heropnames voor patiënten te voorkomen. “Dit soort voorbeelden van zorg moeten de norm worden.”

Hartfalen
Bij patiënten met chronisch hartfalen is de pompfunctie van het hart verstoord. Daardoor wordt onvoldoende bloed rondgepompt. Oorzaken variëren van een hartinfarct en hoge bloeddruk tot hartklepaandoeningen en –ritmestoornissen. Hartfalen is niet te genezen.

Gerelateerde specialismen