Treant zorgt voor ouderen › Treant Zorggroep

Treant zorgt voor ouderen

Geplaatst op: 11 oktober 2017

Een geriater (medisch specialist voor kwetsbare ouderen) die 24/7 bereikbaar is, snelle uitslag voor (kwetsbare) ouderen én een seniorvriendelijke spoedeisende hulp. Dit zagen ouderenorganisaties KBO en PCOB na een onaangekondigd bezoek in de ziekenhuizen van Treant Zorggroep.  

“We worden allemaal ouder, gelukkig maar. Het betekent wel dat er een groter beroep op onze ouderenzorg wordt gedaan”, aldus Carla van de Wiel, voorzitter raad van bestuur. “Iedere dag proberen we onze zorg voor ouderen te verbeteren. Met ziekenhuis- en care-locaties hebben we bij Treant alles in huis om dat ook echt te doen. Gelukkig zien ook ouderenorganisaties KBO en PCOB dat onze ziekenhuislocaties steeds beter ingericht zijn op de zorg voor (kwetsbare) ouderen. In de zorg zijn er ook altijd zaken die (nog) beter kunnen.”

Bereikbaarheid geriater
Voor alle ziekenhuislocaties van Treant is 24/7 een geriater bereikbaar voor consulten over ouderenzorg. Alle specialisten van Treant, dus zowel van de ziekenhuizen als de locaties voor wonen en zorg maken hier gebruik van. In Emmen en Stadskanaal zijn geriatrieteams aanwezig. In Hoogeveen bezoekt een specialist ouderengeneeskunde van Weidesteyn, naastgelegen locatie voor wonen en zorg, een opgenomen geriatrische patiënt als dit nodig is. Voor uitgebreider onderzoek gaat de patiënt naar de verpleegafdeling Geriatrie in Emmen. Dit is prima geregeld volgens ouderenorganisaties KBO en PCOB.

Snelle uitslag
In Emmen kunnen ouderen op één dag meerdere onderzoeken ondergaan en krijgen ze diezelfde dag nog de uitslag. Dankzij de dagkliniek hoeven ouderen niet voor ieder onderzoek apart naar het ziekenhuis. Zo hoeven ouderen zo min mogelijk naar het ziekenhuis te komen. Ook in Hoogeveen en Stadskanaal wil Treant een dagkliniek openen. Hiervoor hebben we wel meer geriaters nodig. Treant investeert in het opleiden van physician assistants (PA) die de geriaters ondersteunen door zelfstandig medische taken uit te voeren.

Seniorvriendelijke SEH
KBO en PCOB constateren dat Treant goed scoort op de seniorvriendelijkheid van de Spoedeisende Hulp. Ouderen die die géén reden hebben voor ziekenhuisopname maar wél geriatrische revalidatie nodig hebben, kunnen 24/7 terecht in onze locaties voor wonen en zorg.

Samenwerking ouderenzorg
Treant heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in de samenwerking tussen haar ziekenhuis- en care-locaties en huisartsen om de zorg voor ouderen goed te organiseren. De samenwerking met andere zorginstellingen wat betreft ouderenzorg kan (nog) beter. Daar wordt aan gewerkt. In november tekent Treant een samenwerkingsovereenkomst met het UMCG Groningen, het Martini ziekenhuis, Icare en TSN Thuiszorg om onze zorg voor ouderen (nog) beter te organiseren.

Seniorvriendelijk keurmerk
Helaas wordt deze samenwerking nog niet meegenomen in de scores voor keurmerken, zoals het Seniorvriendelijk Ziekenhuis. Dit keurmerk loopt Treant nu helaas mis. Als de audit een aantal maanden later had plaatsgevonden, hadden we als Treant het keurmerk op zeker twee van de drie locaties gehaald. We hebben er alle vertrouwen in dat we het keurmerk over twee jaar weer gaan behalen. Sinds drie jaar belonen KBO en PCOB instellingen met het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis.

Gerelateerde specialismen