Treant Zorggroep houdt publiekslezing over darmkanker › Treant Zorggroep

Treant Zorggroep houdt publiekslezing over darmkanker

Geplaatst op: 6 maart 2017

Treant Zorggroep besteedt in het kader van de internationale darmkankermaand de hele maand maart aandacht aan darmkanker. Daarom houdt Treant op woensdagavond 22 maart een publiekslezing over dit thema in ziekenhuislocatie Scheper in Emmen.

Vanwege onvoldoende aanmeldingen gaat de publiekslezing op 22 maart niet door.

Tijdens deze bijeenkomst geven een MDL-arts, een GE-chirurg en een specialistisch verpleegkundige lezingen over darmkanker. Daarbij komen het bevolkingsonderzoek darmkanker, de symptomen en het behandeltraject van darmkanker uitgebreid aan bod. Aanmelden voor deze lezing kan via ariane.devries@treant.nl. De lezing begint om 19.30 uur; inloop vanaf 19.00 uur.

Met de publiekslezing wil Treant Zorggroep het bewustzijn van en de kennis over darmkanker vergroten en aandacht vragen voor preventie, ziekte, behandeling en zorg.

In maart organiseert Treant de volgende activiteiten rondom darmkanker: een expositie van de opblaasbare darm van de MDL-stichting, Facebookspreekuren, een kennissessie voor thuiszorgmedewerkers, open huis van de scopiekamer en de stomaverpleegkundige en een publiekslezing.

Jaarlijks krijgen ongeveer 15.000 patiënten en hun naasten te maken met darmkanker. Ruim 5.000 mensen overlijden elk jaar aan de gevolgen van de ziekte; darmkanker staat daarmee op de tweede plaats van kankersoorten waaraan mensen in Nederland overlijden. Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt opgespoord, is de ziekte goed te behandelen.

Programma
19.00 – 19.30 uur: Inloop
19.30 – 19.50 uur: Bevolkingsonderzoek
19.50 – 20.20 uur: Diagnostiek
20.20 – 20.30 uur: Pauze
20.30 – 21.00 uur: Operatieve behandeling (curatief en palliatief)
21.00 – 21.15 uur: Gelegenheid tot vragen
21.15 – 21.30 uur: Afronden

Screeningscentrum
De drie ziekenhuislocaties van Treant Zorggroep zijn alle drie geaccrediteerd* als screeningscentrum voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Jaarlijks vinden er bij Treant ongeveer 300 darmresecties plaats (operatie waarbij het zieke deel van de darm wordt verwijderd), waarvan het overgrote deel voor darmkanker. Er zijn zes chirurgen met deze specialisatie. Bij Treant Zorggroep worden alle oncologische behandelingen door een multidisciplinair team uitgevoerd.

*) Ook de afdeling Pathologie van Treant Zorggroep is geaccrediteerd voor de beoordeling van weefsels die voor dit bevolkingsonderzoek worden afgenomen.