Treant stijgt met drie ziekenhuislocaties in AD Top 100 › Treant Zorggroep

Treant stijgt met drie ziekenhuislocaties in AD Top 100

Geplaatst op: 3 november 2017

De drie ziekenhuislocaties van Treant Zorggroep stijgen met gemiddeld vijf plaatsen in de jaarlijkse Ziekenhuis Top 100 van het Algemeen Dagblad. Locatie Scheper (Emmen) stijgt met zeven plaatsen tot plek 50. Het Refaja in Stadskanaal staat op plek 52, een stijging van twee plekken. Het Hoogeveense Bethesda stijgt zes plekken en eindigt dit jaar op plek 71.

“Heel mooi dat al onze ziekenhuislocaties een positieve beweging in de lijst maken”, aldus bestuursvoorzitter Carla van de Wiel. “De lijst is nuttig voor ons. Het biedt een spiegel voor onze prestaties. De punten waar we nog beter op kunnen scoren zijn ons bekend. Op een aantal punten hebben we daar al goede dingen gedaan die in de toekomst in de scores te zien zullen zijn. Laat onverlet dat onze zorg voor patiënten nog beter kan. Werk aan de winkel dus”.

Specialisatie
De ziekenhuislocaties van Treant scoren relatief veel punten met een goede kwaliteit van operaties. Zo scoort de behandeling van darmkanker in het Scheper beter dan de nummer één van de Top-100. Er wordt streng gekeken of ziekenhuizen zogeheten ‘volumenormen’ halen. Van de Wiel: “dat is de reden waarom we als Treant de samenwerking hebben gezocht met elkaar. We willen die hoge kwaliteit van zorg behouden, maar dat kan alleen als we complexere ingrepen specialiseren op één locatie. Zo scoort het Bethesda punten omdat we daar de borstkankerzorg hebben geconcentreerd”.

Digitaal
Alle drie ziekenhuislocaties laten punten liggen omdat medicijnen nog niet digitaal worden voorgeschreven. Sinds juni 2016 werken we op alle ziekenhuislocaties met één elektronisch patiëntendossier (EPD). Patiënten die in onze ziekenhuizen verblijven krijgen medicijnen al digitaal voorgeschreven. Vanaf begin 2018 gaan we op alle locaties ook medicijnen digitaal voorschrijven na een polibezoek. Daarmee wordt de kans op fouten kleiner. De controle op voorgeschreven medicatie bij ouderen kan beter. Treant beziet de komende tijd hoe we dat kunnen verbeteren.

Ondervoeding
Ook controle op ondervoeding blijft een aandachtspunt. Dit gebeurt op alle locaties wel, maar we kunnen en moeten dit beter registreren. Harmonisatie van registratiesystemen helpt daarbij en daar werken we aan.