Treant helpt huisartsen bij zinnige en zuinige zorg › Treant Zorggroep

Treant helpt huisartsen bij zinnige en zuinige zorg

Geplaatst op: 28 februari 2019

Overleg over de diagnostiek houdt huisartsen een spiegel voor

Treant Zorggroep biedt huisartsenpraktijken de mogelijkheid inzicht te krijgen in de aanvragen die ze bij Treant indienen voor laboratorium- en röntgenonderzoek. Het overleg komt voort uit het streven van Treant én huisartsen om te veel, maar ook te weinig, diagnostische aanvragen te voorkomen.

Beste diagnose voor patiënt

“We willen de juiste diagnostiek bij de juiste indicatie bevorderen”, aldus klinisch chemicus Paula Engbers, een van de initiatiefnemers van het zogenaamde Diagnostisch Toets Overleg. “Onderzoek toont namelijk aan dat er bij huisartsen een grote variatie bestaat in het aantal verzoeken tot een diagnose. De ene huisarts vraagt dagelijks verschillende bloedonderzoeken of röntgenfoto’s aan, voor de andere huisarts gaat het om een enkele per week. Samen willen we kijken naar de oorzaken van deze verschillen, om te zorgen dat de patiënt de beste diagnose krijgt”.

Leren van elkaar

In een toetsoverleg komen nascholing, feedback door intervisie en het maken van afspraken aan de orde. De feedback van Treant op de diagnostische aanvragen van de deelnemende huisartsen wordt gebruikt om hun aanvraaggedrag te vergelijken met dat van collega’s. Ook is er ruimte voor discussie over verschillen in het aanvraaggedrag per huisarts in het licht van de professionele standaard. Het kan dus gebeuren dat een huisarts na een toetsoverleg redenen ziet om zijn of haar aanvraaggedrag aan te passen.

Verbetering kwaliteit diagnose

Greet Anholts, huisarts in Zuidwolde en deelnemer aan de eerste proef: “Dit overleg vergroot je kennis en geeft feedback op je handelen."

Arjan ten Cate (business intelligence analist), Paula Engbers en Greet Anholts (vlnr)
Arjan ten Cate (business intelligence analist), Paula Engbers en Greet Anholts (vlnr)

"Het is een mooi instrument om je handelen kritisch te beoordelen en houdt je dus een spiegel voor. Naast reflectie geeft het verdieping, voorkomt onzinnige diagnostiek en verbetert de kwaliteit.” Treant biedt dit jaar op het gebied van laboratoriumonderzoek Diagnostisch Toets Overleggen aan voor vitamine B12-gebrek en de nierfunctie. De afdeling radiologie kan flexibel inspelen op een gewenst onderwerp.