Treant experimenteert met Virtual Reality tegen onrust onder bewoners › Treant Zorggroep

Treant experimenteert met Virtual Reality tegen onrust onder bewoners

Geplaatst op: 28 juli 2017

Ouderen met (beginnende) dementie zijn vaak onrustig, verward en slapen slecht. Deze symptomen van dementie zijn vaak de oorzaak dat ouderen niet meer prettig en veilig thuis kunnen wonen. Treant Zorggroep experimenteert in woonwijkcentrum Bilderdijk in Hoogeveen met Virtual Reality-brillen tegen ervaren onrust onder bewoners met dementie.

‘Het welzijn van ouderen staat bij Treant hoog in het vaandel’, vertelt Belinda Kramer, manager Treant Care. ‘Het lijkt of ouderen met (beginnende) dementie, waaronder ook onze bewoners, steeds iets zoeken of iets moeten opruimen. Dit uit zich in onrust, veel heen en weer lopen en slaapproblemen.’ Aanleiding genoeg voor Treant om samen met Ineke Slomp, student Toegepaste Gerontologie aan Windesheim, te kijken of hier iets aan te doen is.

Nieuwe omgeving
We zetten de Virtual Reality-bril (VR-bril) op bij bewoners om te kijken of zij rustiger worden van een nieuwe omgeving’, vertelt Slomp. Bewoners komen virtueel op plekken waar ze anders niet zo snel komen, zoals in de lucht, onder water of in een mooie natuurlijke omgeving.

Binnenkort besteedt RTV Drenthe aandacht aan de VR-bril. Daarvoor werden op 28 juli tv-opnames gemaakt.
Binnenkort besteedt RTV Drenthe aandacht aan de VR-bril. Daarvoor werden op 28 juli tv-opnames gemaakt.

‘Wanneer bewoners door de bril kijken, zien ze natuurbeelden met een 360 graden view. Dit betekent dat bewoners overal kunnen kijken, van links naar rechts, van onder naar boven. Als bewoners angstig of duizelig worden, zet ik de bril direct af.’

Reacties bewoners
Bij het testen van de VR-bril kijkt Slomp naar de reacties van bewoners. ‘Je ziet bewoners ontspannen, genieten van dieren die ze van dichtbij zien én rustiger worden. Een bewoonster stoort zich bijvoorbeeld vaak aan geluiden of bewegingen van medebewoners. Tijdens het testen van de VR-bril hoorde de bewoonster de geluiden uit haar omgeving wel, maar ze had er geen last van. Ze werd afgeleid door de beelden van de VR-bril.’

Toekomstmuziek
De aanschaf van VR-brillen is kostbaar. ‘Wanneer uit onderzoek blijkt dat de VR-bril werkt tegen ervaren onrust onder bewoners, dan schaffen we een aantal brillen aan. Met deze innovatieve toepassing wordt het wellicht in de toekomst mogelijk om ouderen met (beginnende) dementie langer prettig én veilig thuis te laten wonen’, aldus Kramer.

Werking VR-bril
Via YouTube of Virtual Reality-applicaties wordt op de smartphone een filmpje gezocht, die bewoners kunnen kijken in de Virtual Reality-stand. Vervolgens gaat de smartphone in de VR-bril, worden de lenzen afgesteld en kijken maar. Tegenwoordig kunnen bijna alle smartphones al filmen met een 360 graden view. Naasten kunnen hierdoor in de toekomst ook zelf filmpjes maken voor hun geliefden.

Gerelateerde locaties