Treant brengt urine-incontinentie onder de aandacht › Treant Zorggroep

Treant brengt urine-incontinentie onder de aandacht

Geplaatst op: 27 september 2016

Urine-incontinentie (ongewild urineverlies) is een probleem dat veel voorkomt: circa 30 procent van alle vrouwen heeft ermee te maken. Ondanks dat deze klacht goed te behandelen is, vinden niet veel vrouwen de weg naar zorg en ondersteuning. Aanleiding genoeg voor een publiekslezing over dit onderwerp, meende Jikke Bootsma, uroloog bij ziekenhuislocatie Scheper van Treant Zorggroep. Tijdens de voorlichtingsavond op woensdag 12 oktober komen alle facetten van urine-incontinentie aan bod.

De twee meest voorkomende vormen van urine-incontinentie zijn aandrang- en stressincontinentie. Bij aandrangincontinentie ervaren vrouwen een plotselinge sterke aandrang om te plassen. Nog voordat ze het toilet bereiken, verliezen ze urine. Bij stress- of inspanningsincontinentie is het afsluitmechanisme van de plasbuis niet sterk genoeg om de verhoogde buikdruk op te vangen. Deze vorm van urine-incontinentie komt voor bij inspanning zoals lachen, hoesten, niezen, tillen, sporten of springen. Vrouwen die zich door hun klachten belemmerd voelen in hun dagelijkse activiteiten, doen er goed aan medische hulp te zoeken. 'Van jonge meiden tot oudere dames: ga naar je huisarts', vertelt Bootsma. 'Je bent echt niet de enige.'

Continentiepoli
Als behandeling bij de eigen huisarts onvoldoende verbetering geeft, wordt de patiënt doorverwezen naar de continentiepoli van ziekenhuislocatie Scheper. Daar staat een gespecialiseerd team klaar om de klachten in kaart te brengen. Op basis van de onderzoeksresultaten formuleren de uroloog, gynaecoloog, bekkenfysiotherapeut en continentieverpleegkundige samen een behandelplan. Het behandelpalet varieert van vocht- en plasadviezen en bekkenfysiotherapie tot medicatie en een operatie. Volgens uroloog Bootsma ervaren de meeste patiënten na behandeling een duidelijke verbetering. ‘Wat ben ik blij dat ik hier terecht ben gekomen’, is een veelgehoorde reactie.

Publiekslezing
Wie meer wil weten over urine-incontinentie is van harte welkom tijdens de publiekslezing op woensdag 12 oktober in ziekenhuislocatie Scheper aan de Boermarkeweg 60 in Emmen. Vanaf 18.30 uur geeft het gespecialiseerde team van ziekenhuislocatie Scheper uitleg over de oorzaken, vormen, onderzoek- en behandelmogelijkheden van urine-incontinentie. Vanzelfsprekend is er tevens ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen. Hoewel de lezing met name is gericht op vrouwen, zijn ook mannen van harte welkom.

Aanmelding
Wie de publiekslezing wil bijwonen, kan zich aanmelden via urologie.scheper@treant.nl of telefonisch: 0591 69 14 75 (polikliniek Urologie).

Gerelateerde specialismen