Borstkanker binnen de norm › Treant Zorggroep

Borstkanker binnen de norm

Borstkanker binnen de norm

Geplaatst op: 7 november 2016

Dokters en medewerkers steken veel energie en overtuiging in samenwerking. Het is mooi om te zien dat Treant per saldo stijgt in de AD Top 100 (flink in Emmen, licht in Hoogeveen en stabiel in Stadskanaal).

De verschillen per ziekenhuislocatie zijn voornamelijk te wijten aan de fusie tussen de drie ziekenhuizen. We hebben in 2016 flinke stappen gezet in de harmonisatie van onze werkwijzen. Het elektronisch patiëntendossier is daar een prachtig voorbeeld van: door de komst van dit systeem kunnen we patiënten die op meerdere locaties zorg van de zorggroep ontvangen beter van dienst zijn. Specialisten en medewerkers overal - locatieonafhankelijk - actuele gegevens van patiënten (zoals röntgenfoto’s en onderzoeksuitslagen) raadplegen en delen met ketenpartners, waaronder huisartsen. Dat bevordert de patiëntveiligheid en de kwaliteit van zorg. Specialisten kunnen eerder bij de gegevens, wat voor de patiënt resulteert in een snellere diagnose en/of behandeling.

Constante kwaliteit van zorg aan onze patiënten, op alle terreinen. Dat is voor ons de reden om tempo te blijven maken in de samenwerking over de locaties heen en tussen de specialismen. En op die manier volgend jaar hoger eindigen in de ranking.

Op dit moment voeren wij een analyse uit van de AD top 100. Punten die wij kunnen verbeteren, zullen we koppelen aan acties (mocht dat nog niet gebeurd zijn).

De landelijke norm voor borstsparende operaties, waarbij resterend tumorweefsel is achtergebleven, is 15%. Treant voldoet ruimschoots aan deze norm (9,1%). Dit percentage is opgebouwd uit een percentage van resterend tumorweefsel bij DCIS (voorstadium kanker) en een percentage voor invasief carcinoom. In de AD Top 100 is ervoor gekozen om de ziekenhuizen te vergelijken aan de hand van het percentages van DCIS. In het AD is voor het mammacentrum een hoog percentage opgenomen, dit hoge percentage heeft echter betrekking op 2 patiënten.