Treant biedt standaard osteoporosescreening aan › Treant Zorggroep

Treant biedt standaard osteoporosescreening aan

Geplaatst op: 12 november 2018

Screening op botontkalking vermindert aantal breuken met 50 procent

Vijftig jaar of ouder en iets gebroken? Dan krijg je voortaan bij Treant Zorggroep een standaard screening op botontkalking (osteoporose) aangeboden. Want een op de drie vrouwen ouder dan vijftig heeft last van botontkalking, terwijl 80 procent van de mensen niet weten dat ze dit hebben. Het zijn schokkende feiten over een aandoening die een groot deel van de bevolking in onze regio (bewust of onbewust) aangaat.

Screening

Om osteoporose vast te stellen wordt een standaard een check op wervelinzakkingen (VFA-meting) en een botdichtheidsscan (DEXA-scan) gemaakt. Tijdens de DEXA-scan wordt met röntgenstraling de botdichtheid van enkele rugwervels en een van de heupen gemeten. Als uit de onderzoeken blijkt dat er sprake is van botontkalking, dan wordt de patiënt doorverwezen naar de internist of internist ouderengeneeskunde voor verdere analyse en/of behandeling.

De juiste behandeling

De internist onderzoekt dan of er een oorzaak is voor de osteoporose; bij ongeveer de helft van de patiënten is dit namelijk het geval. Daarna beslist de internist samen met de patiënt over de behandeling. Deze behandeling bestaat in principe uit medicatie, maar ook uit adviezen over voeding, leefstijl en valpreventie. Gezond eten, met extra aandacht voor voldoende calcium en vitamine D, regelmatig (dagelijks) bewegen en het voorkomen van valpartijen zijn belangrijke aandachtspunten om botontkalking een halt toe te roepen of een nieuwe breuk te voorkomen. Patiënten met osteoporose hebben helaas een twee tot vijf keer hogere kans om opnieuw iets breken. De juiste behandeling van osteoporose verlaagt de kans op een nieuwe breuk met ongeveer 50 procent.

Gevolgen

Internist Franke Volbeda: ‘Osteoporose is een aandoening die nog te vaak gemist wordt bij patiënten boven de 50 jaar met een botbreuk of wervelinzakking. De gevolgen van osteoporose kunnen helaas de kwaliteit van leven ernstig aantasten door pijn en verminderde mobiliteit, er is zelfs een verhoogde kans op vroegtijdig overlijden. Wanneer osteoporose - of een voorstadium daarvan - vroeg wordt ontdekt, kunnen we samen met de patiënt de behandeling op tijd starten om het skelet in een zo goed mogelijke conditie te houden en de kans op een nieuwe breuk zo klein mogelijk te maken. En daarom vindt Treant het zo belangrijk deze screening aan te bieden.’

Gerelateerde behandelingen