Toch maar geen chemotherapie › Treant Zorggroep

Toch maar geen chemotherapie

Geplaatst op: 4 december 2018

Verpleegkundigen, doktersassistenten en artsen krijgen het steeds drukker en zijn vaker gedwongen lastige keuzes te maken. In de rubriek ‘Medische dilemma’s’ in het Dagblad van het Noorden beschrijven ze praktijkvoorbeelden. Dit keer over de afdeling Geriatrie van Treant Zorggroep.

Een vrouw van 86 jaar heeft altijd gewerkt en actief geleefd. Tot ze twee jaar geleden borstkanker kreeg. De tumor werd weggehaald met een operatie. Vier maanden later bleek dat ze slokdarmkanker had. Daaraan is ze behandeld met chemotherapie en bestraling. Maar die chemo kon al niet meer voluit gegeven worden omdat ze er te ziek van werd. Ze is naar het ziekenhuis verwezen omdat ze steeds zo misselijk is, ook ’s nachts, en niet goed kan eten. Die misselijkheid heeft ze al langer, zeggen haar kinderen, en het wordt steeds ondraaglijker. Het gaat thuis niet meer zo, vinden ze.

 

De geriater onderzoekt de vrouw. Ze is wel heel ziek maar geestelijk best goed. De geheugentest gaat prima. De misselijkheid komt, zo blijkt nu, doordat ze ook een tumor heeft in haar alvleesklier. Dat kan een uitzaaiing zijn maar kan ook een nieuwe kanker zijn. Het is een dilemma. De vrouw hecht nog erg aan het leven maar alvleesklierkanker is eigenlijk niet te behandelen. Met chemo zou het misschien nog wat uitgesteld kunnen worden, maar de kans is wel groot dat ze daar heel erg ziek van gaat worden.

De vrouw zelf had nog wel chemokuren gewild. Maar haar kinderen herinneren haar aan de kuren van twee jaar geleden. „Ja maar mam, die kuren kon je ook niet meer goed aan.” Na overleg valt het besluit haar niet meer te behandelen voor de kanker. Ze krijgt wel medicijnen tegen de pijn en misselijkheid, maar gaat verder rustig naar huis met extra thuiszorg.

 Bron: het stuk is geschreven door journalist Arend van Wijngaarden van het Dagblad van het Noorden (lees het PDF-artikel).

Gerelateerde specialismen