Therapeutische Peutergroep brengt kinderen verder in hun ontwikkeling › Treant Zorggroep

Therapeutische Peutergroep brengt kinderen verder in hun ontwikkeling

Geplaatst op: 3 oktober 2019

Peuters in de leeftijd van anderhalf tot vier jaar, met een motorische beperking en een achterstand op één of meerdere ontwikkelingsgebieden, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, sociaal-emotionele ontwikkeling of leervaardigheden, zijn bij TPG Peuterpret van Treant aan het juiste adres. De Therapeutische Peuter Groep (TPG) is onderdeel van de afdeling Kinder- en Jeugdrevalidatie van Treant Zorggroep.

Voor de ontwikkeling van kinderen is het leren door het imiteren van andere kinderen, het meedoen in een groep, het samen spelen en plezier maken van groot belang. Door een beperking levert meedraaien op een reguliere peuterspeelzaal soms problemen op. Dat komt omdat een ‘gewone’ peuterspeelzaal of voorschool geen intensieve vorm van begeleiding en behandeling kan geven; de therapeutische peutergroep bij Treant kan dat wél.

Multidisciplinair team Peuterpret

Verspreid over Nederland zijn er therapeutische peutergroepen te vinden. De specifieke groep van Treant heet TPG Peuterpret. Pret staat voor: professioneel, resultaatgericht, enthousiast en toekomstgericht. Het multidisciplinaire behandelteam dat de groep begeleidt bestaat uit een revalidatiearts, een psycholoog, een fysiotherapeut, een logopedist, een ergotherapeut, maatschappelijk werk en pedagogische medewerkers. Gezamenlijk werken zij  aan de ontwikkeling van het kind. Spelenderwijs besteden ze aandacht aan motorische vaardigheden, sociaal-emotionele ontwikkeling, spraak- en taalontwikkeling, zelfredzaamheid en leervaardigheden.

‘Deze aanpak is van grote meerwaarde voor de ontwikkeling van het kind’, vertelt Anjet Rotgers, ergotherapeut bij Treant. ‘Doordat wij met de verschillende expertises dicht bij elkaar staan, signaleren we sneller punten die extra aandacht vergen’.

Elly Hamstra (34) is moeder van Micha (3). ‘Micha is te vroeg geboren en heeft hierdoor lichte hersenschade opgelopen. In de 1,5 jaar dat hij naar de peutergroep gaat, is hij enorm vooruit gegaan. Ik zie zo’n groot verschil met toen hij hier voor het eerst kwam. Hij is gaan lopen en zijn spraak is ook enorm verbeterd.’ Ook Rika Imker (30), moeder van de (bijna) vierjarige tweeling Esther en Joëlle, is enthousiast over de ontwikkeling die haar te vroeg geboren tweeling, doormaakte: ’Het gaat zo goed met de meiden, ze gaan straks naar een normale basisschool. Dat had ik van te voren niet durven hopen.’

Meer informatie

De therapeutische groep bevindt zich op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen. Er zijn twee groepen die drie dagdelen per week samenkomen. Voor aanmelding is een verwijsbrief van de huisarts, consultatiebureauarts of kinderarts naar de revalidatiearts nodig. Voor vragen hierover kunnen geïnteresseerden contact opnemen met de afdeling Kinder- en Jeugdrevalidatie. Zij zijn telefonisch bereikbaar op 0591 69 11 89, elke werkdag van 8.30 - 16.30 uur.

Gerelateerde specialismen