Themadag posttraumatische dystrofie › Treant Zorggroep

Themadag posttraumatische dystrofie

Geplaatst op: 2 november 2011

Posttraumatische dystrofie is pijn aan een arm of been, die na een ongeval of spontaan kan optreden. Het kan leiden tot functieverlies of zelfs tot invaliditeit. De omstreden behandel- methode van deze aandoening, de Macedonische of Hoogeveense methode, is sinds kort wetenschappelijk onderbouwd. Bij deze methode wordt het pijnlijke lichaamsdeel zo vaak en normaal mogelijk gebruikt. Van de regulier uitbehandelde patiënten heeft meer dan 80 procent baat bij deze behandeling. Zowel op korte als op lange termijn. Op donderdag 17 november 2011 vindt in Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen een themadag voor patiënten en belangstellenden plaats over deze behandeling.

Over posttraumatische dystrofie - ook bekend als CRPS-1: Complex Regionaal Pijnsyndroom type-1 - is veel geschreven. Er bestaat discussie over de verschillende behandelmethoden, omdat er nog geen behandeling bewezen effectief is. Acht jaar geleden keken Hoogeveense artsen en fysiotherapeuten een behandelkunst af bij een therapeute in Macedonië, mevrouw Shinka. Zij trok zich niets aan van de pijn en richtte zich op de functie van het pijnlijke ledemaat. Door de therapie hadden patiënten hun rolstoel of ander hulpmiddel niet meer nodig. In Ziekenhuis Bethesda is een aantal chronische CRPS-1 patiënten (gemiddeld 55 maanden klachten) met deze methodiek behandeld, met zeer succesvolle resultaten. Fysiotherapeuten bewegen het pijnlijke lichaamsdeel zoveel mogelijk en de patiënt gebruikt het lichaamsdeel zo vaak en normaal mogelijk. De laatste jaren zijn steeds meer behandelaars en patiënten ervan overtuigd geraakt dat deze in Hoogeveen toegepaste methode succesvol is.

Uit eerder onderzoek van Ziekenhuis Bethesda, dat uitgevoerd is door revalidatiearts Van Gijn en de Hoogeveens huisarts Ek, bleek dat door de Hoogeveense methode in ruim 80 procent van de gevallen de situatie verbeterde. Dit bevestigt ook het onlangs gepubliceerde onderzoek van Van de Meent en Frölke, beiden verbonden aan het UMC St Radboud. Recent onderzoek van Van Egmond en Ek, dat binnenkort gepubliceerd wordt, toont aan dat de situatie van mensen die vier tot zes jaar geleden behandeld zijn op de Hoogeveense manier, over het algemeen verder verbeterd is.

Op de themadag zullen onder andere deze onderzoeksresultaten gepresenteerd worden. Het volledige programma van de themadag is te raadplegen op de website van Ziekenhuis Bethesda. De dag is bedoeld voor patiënten, behandelaars en ander geïnteresseerden. Belangstellenden kunnen zich tot uiterlijk 16 november aanmelden, door een e-mail te sturen naar: opleiding@bethesda.nl o.v.v. Themadag posttraumatische dystrofie en naam, voorletter(s) en het aantal personen.