Terugroepactie Mirena-spiraal › Treant Zorggroep

Terugroepactie Mirena-spiraal

Geplaatst op: 21 december 2016

Fabrikant Bayer roept een serie Mirena-spiralen terug omdat er bij de productie een fout is gemaakt met de inbrenghuls. Dit kan ertoe leiden dat de spiraal verkeerd wordt ingebracht bij vrouwen. Het betreft maximaal 200 spiralen uit een serie van 76.000 spiralen. Het gaat om een partij van de Mirena-spiraal die is uitgegeven op of na 27 oktober 2016, te herkennen aan LOT-nummer TU01DCZ.

Bij Treant Zorggroep worden deze spiralen ook gebruikt:

  • In ziekenhuislocaties Scheper in Emmen en Bethesda in Hoogeveen zijn in totaal vijf spiralen uit de betreffende serie geplaatst.
  • In ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal zijn elf spiralen uit de betreffende serie geplaatst.

Vrouwen die in het Scheper, Bethesda of Refaja een spiraal hebben laten plaatsen, hebben na de plaatsing een controle-echo gekregen om goede plaatsing zeker te stellen. Zij lopen dus geen risico.

Gevolgen
Op het moment dat de inbrenghuls verkeerd in de verpakking zit kan de spiraal te hoog of te laag geplaatst worden. Door een verkeerde plaatsing beschermt de Mirena niet goed tegen een zwangerschap. In zeldzame gevallen kan het inbrengen van de spiraal tot een beschadiging van de baarmoeder leiden. De kans dat een spiraal uit deze batch verkeerd geplaatst is, is bijzonder klein. Maar een verkeerde plaatsing heeft mogelijk grote consequenties. Vandaar deze terugroepactie op de gehele partij.

Vragen
Vrouwen bij wie een spiraal uit deze serie is geplaatst, kunnen met vragen contact opnemen met de afdeling Gynaecologie van Treant Zorggroep:

  • Ziekenhuislocatie Scheper: 0591 69 13 40
  • Ziekenhuislocatie Refaja: 0599 65 45 63 of 0599 65 45 64 
  • Ziekenhuislocatie Bethesda: 0528 28 63 62

Huisarts of eerstelijns verloskundige
Vrouwen die in de afgelopen periode een Mirena-spiraal hebben laten plaatsen door hun huisarts of eerstelijns verloskundige, kunnen bij hen met vragen terecht. De huisarts of verloskundige kan vragen om een controle-echo in een van de drie ziekenhuislocaties van Treant Zorggroep.

Gerelateerde specialismen