Studenten runnen unit woonzorgcentrum De Paasbergen › Treant Zorggroep

Studenten runnen unit woonzorgcentrum De Paasbergen

Geplaatst op: 17 september 2014

De woningen Havixhorst, Lindenhorst en Eekhorst van woonzorgcentrum De Paasbergen in Odoorn, onderdeel van Leveste Care, worden sinds dit schooljaar gerund door studenten. Ruim dertig studenten van de diverse zorgopleidingen van het Drenthe College en Windesheim bepalen daar de komende veertig weken het reilen en zeilen. De combinatie van studenten van diverse opleidingen en leerjaren maakt deze aanpak uniek in de Drentse ouderenzorg.

Doel van deze zogenaamde leerafdeling is het bieden van een waardevolle stage waarbij uitwisseling van deskundigheid, ervaringen en menskracht belangrijke elementen zijn. Om zo competente beginnende beroepsbeoefenaren af te leveren voor de arbeidsmarkt. De beroepswerkelijkheid, zoals werken in een team en in 24-uursverband, is het uitgangspunt. Samenwerking is van essentieel belang. Een belangrijke motivatie is dat de aanwezigheid van de studenten zorgt voor meer tijd, ruimte en aandacht voor de cliënt. Ook bevordert de leerafdeling de betrokkenheid tussen de praktijk en het onderwijs.

Stage-ervaring
In de woningen Havixhorst, Lindenhorst en Eekhorst (unit 2) wonen 31 senioren, onder andere met een geheugenstoornis, chronische ziekte en/of lichamelijke beperkingen. De studenten doen stage-ervaring op als afdelingsassistent, zorgassistent, verzorgende, verpleegkundige of activiteitenbegeleider. Daarvoor verrichten de studenten diverse werkzaamheden, zoals verzorgende en verpleegkundige handelingen, het bieden van ondersteuning bij het wassen en aankleden, maaltijden, koffie en thee en dagelijkse woon- en leefactiviteiten (zoals aardappels schillen en koken met de cliënten, spelletjes doen of een wandeling maken). Uiteraard worden zij daarin bijgestaan door de medewerkers van De Paasbergen, waaraan de studenten verantwoording afleggen.

Vervolg op pilot
De leerafdeling is een vervolg op een succesvolle pilot uit 2013. Toen runden studenten de woning Lindenhorst.