Studenten fysiotherapie doen onderzoek naar bewegingsgerichte zorg › Treant Zorggroep

Studenten fysiotherapie doen onderzoek naar bewegingsgerichte zorg

Geplaatst op: 27 februari 2017

Drie studenten van de opleiding Fysiotherapie aan de Hanzehogeschool lopen sinds februari stage op de afdeling Fysiotherapie van de drie ziekenhuislocaties van Treant Zorggroep. Zij doen onderzoek naar bewegingsgerichte zorg.

‘Bewegingsgerichte zorg staat bij Treant hoog in het vaandel’, vertelt Jeroen Broekhoff, hoofd Paramedische dienst en Revalidatiegeneeskunde bij ziekenhuislocatie Refaja. ‘Landelijke cijfers laten zien dat patiënten binnen dertig minuten na opname in het ziekenhuis in bed liggen. Tien dagen bedrust resulteert in tot vijftien jaar fysieke achteruitgang door veroudering.’ Voor Treant is dit reden genoeg om in actie te komen.

Beweeggedrag
De studenten doen onderzoek naar het beweeggedrag van kwetsbare ouderen tijdens hun ziekenhuisopname om te zien hoeveel patiënten daadwerkelijk bewegen tijdens hun opname. Patiënten kunnen gevraagd worden meetinstrumenten bij zich te dragen.

In een vervolgonderzoek wordt de bewegingsgerichte zorg geïmplementeerd op de drie ziekenhuislocaties van Treant en worden de effecten onderzocht.

Gezamenlijke missie
‘Wij hebben een gezamenlijke missie: fysiek kwetsbare patiënten conditioneel zo goed mogelijk ondersteunen tijdens hun opname om een terugkeer naar huis mogelijk te maken én complicaties door te weinig bewegen te voorkomen’, besluit Jeroen Broekhoff.  

Gerelateerde specialismen