Snel herstel na kunstknie in Scheper Ziekenhuis › Treant Zorggroep

Snel herstel na kunstknie in Scheper Ziekenhuis

Geplaatst op: 6 juli 2012

Binnen enkele uren na operatie weer op de been

Patiënten die een nieuwe knie nodig hebben, kunnen in het Scheper Ziekenhuis in Emmen terecht voor een behandelmethode op maat. Voor iedere patiënt wordt een unieke mal gemaakt die ervoor zorgt dat er een knieprothese komt die altijd past. Het plaatsen van de kunstknie gebeurt via de Rapid Recovery methode, een behandelmethode waarbij patiënten na een knieprothese snel weer op de been zijn. Het Scheper Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Noord-Nederland waar de orthopedisch chirurgen deze twee behandeltechnieken combineren.

Het is belangrijk dat een knieprothese exact op de juiste plek geplaatst wordt. Een kleine afwijking kan het gebruik van de knie door de patiënt beïnvloeden. Een goede plaatsing is daarnaast belangrijk voor de levensduur van de prothese. Voorheen bepaalde de orthopedisch chirurg de positie van de kunstknie tijdens de operatie. Dat hoeft niet meer, want dankzij de mal - die een aantal weken voor de operatie gemaakt wordt op basis van een MRI-scan - kan de operateur voorafgaand aan de operatie al besluiten wat positie van de nieuwe knie wordt. De prothese is op die manier direct klaar voor plaatsing. Resultaat is een kortere operatietijd en minder complicaties.

Snel herstel
Het vervangen van een knie vond voorheen plaats in het Joint Care-programma. Hierbij onderging een groep van vier patiënten op dezelfde dag hun operatie. Zij revalideerden vervolgens met elkaar waardoor zij elkaar stimuleerden bij het herstel. Rapid Recovery is een vervolg op dat programma. Belangrijkste uitgangspunt is dat de patiënt niet als ziek wordt beschouwd, er is enkel sprake van een nieuw gewricht. Optimale pijnbestrijding en een goede voorlichting zorgen ervoor dat de patiënt enkele uren na de ingreep zijn knie weer kan gebruiken. De standaard ruggenprik is vervangen door een variant die sneller is uitgewerkt, de knie wordt lokaal verdoofd. De patiënt is daardoor snel weer op de been en kan pijnvrij de nieuwe knie gebruiken. Na de operatie gaat de patiënt direct aan de slag met de fysiotherapeut.

Jaarlijks wordt in het Scheper Ziekenhuis bij ongeveer 300 patiënten een knieprothese geplaatst. “De combinatie van beide behandelmethoden is een enorme verbetering voor onze patiënten”, aldus L. Degen en G.J. Bulthuis, orthopedisch chirurgen in het Emmense ziekenhuis. “Door de juiste pijnbestrijding voelt men zich niet ziek. Dat zorgt er tevens voor dat patiënten hun knie snel na de operatie weer durven te bewegen. Dit draagt bij aan een snel herstel met zo min mogelijk complicaties.”