Samen herinneringen ophalen in Olden Kinholt › Treant Zorggroep

Samen herinneringen ophalen in Olden Kinholt

Geplaatst op: 10 juli 2013

Een ellestok, een carbidlamp, een oude foto van de varkensmarkt in Hoogeveen. Het is maandagmiddag en Museum De 5000 Morgen toont verschillende oude voorwerpen in woonzorgcentrum Olden Kinholt, onderdeel van Zorgpalet. Met als doel verhalen uit een ver verleden op te halen. ‘Onze bewoners zitten in een levensfase waarin ze herinneringen ordenen en geven aan dat ze daar graag aandacht voor willen hebben’, vertelt activiteitenbegeleider Susanne Feringa. ‘Daarom organiseren wij verschillende activiteiten waarbij ze hun herinneringen met elkaar kunnen ophalen en delen.’

Het museum komt regelmatig langs in het woonzorgcentrum. Dit keer zijn het museummedewerkers Elly Hoff en Harm Otten die het bezoek brengen. ‘Het is prachtig om te zien hoe de mensen binnenkomen en hoe ze weer weggaan’, aldus Elly. ‘Eerst zijn ze meestal afwachtend, maar zodra ze dingen herkennen, gaan ze stralen.’ En dat blijkt. Al tijdens het voorstelrondje komen de verhalen los. Harm kent enkele familieleden van de zeven aanwezigen en kan veel over hen vertellen. En de pannenkoeken die de bewoners eerder op de dag hebben gegeten, leiden tot het verhaal achter de Hoogeveense scheldnaam “pannenkoek”. ‘Heel interessant!’ is een van de enthousiaste reacties.

Beduveld op de markt
Vervolgens laten Elly en Harm een aantal voorwerpen de ronde gaan. Vooral de ellestok spreekt tot de verbeelding. ‘Ik heb vroeger altijd in een winkel gewerkt’, vertelt mevrouw Linde, een van de aanwezigen. ‘We maten er alle stoffen mee, van de rol.’ Harm voegt er een verhaal aan toe over de markt, waar zijn moeder vroeger lapjes kocht om nieuwe blouses voor de kinderen te maken. De marktkoopmannen gebruikten vaak hun arm in plaats van de ellestok om de stoffen te meten. Een methode die niet altijd gunstig uitpakte voor de klanten. ‘Ach, op de markt word je altijd beduveld’, grapt een andere mevrouw.

Prachtige middag
Na de ellestok volgen nog een carbidlamp, een oude waterkruik en een foto van de Hoogeveense varkensmarkt. Ook deze voorwerpen leiden tot herkenning en leuke verhalen. ‘Heel leerzaam’ en ‘harstikke mooi’, vinden de bewoonsters. Mevrouw Van Wolde moest voor dit bezoek haar wekelijkse koersbalmiddag afzeggen, maar heeft daar gelukkig geen spijt van. ‘Ik wil ook wel eens iets anders doen, ik ben een bezige bij. Ik vond het een prachtige middag.’ En zo verlaten de zeven bewoonsters de ruimte inderdaad heel anders dan ze binnenkwamen: met een grote glimlach en weer een mooie herinnering rijker.

Mevrouw Van Wolde (l) en mevrouw Klein (r) bekijken een oude foto van de Hoogeveense varkensmarkt. Mevrouw Van Wolde (l) en mevrouw Klein (r) bekijken een oude foto van de Hoogeveense varkensmarkt.